Tijger

Tijger
Wetenschappelijke naam Panthera tigris
Engelse naam tiger
Verspreiding verspreide gebieden in Zuidoost-Azië en het Verre Oosten (Amoergebied)
Leeftijd tot 25 jaar (gevangenschap)
Voeding vlees: ook (zeer) grote prooien
Lengte 1,5 - 2,3 meter (zonder staart); staart 90 - 110 cm
Gewicht 75 - 325 kg
onderverdeling 2 ondersoorten
Status bedreigd

De tijger is de grootste katachtige en onmiskenbaar met zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. In het begin van de vorige eeuw leefden er naar schatting nog zo'n 100.000 tijgers in een groot deel van Azië. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en vooral door de meedogenloze jacht zijn er nu in het wild nog maar ongeveer 3900 over.

Tot voor kort werden er negen ondersoorten onderscheiden, waarvan er de afgelopen zestig jaar drie uitgestorven zouden zijn: de Javaanse (eind jaren tachtig), de Kaspische (begin jaren tachtig) en de Balinese tijger (midden jaren tachtig). De Zuid-Chinese tijger is mogelijk ook in het wild uitgestorven: in de natuur is hij de afgelopen 25 jaar niet meer gezien. De 'ondersoorten' die nog wel voorkomen in Azië zijn de Sumatraanse, de Bengaalse, de Maleise, de Siberische en de Indochinese tijger. Na veel discussie en onderzoek door wetenschappers is men het er nu over eens dat er feitelijk maar twee ondersoorten van de tijger zijn: een op het vasteland van Azië, de Panthera tigris tigris, en een op de Indonesische eilanden, de Panthera tigris sondaica. De Sumatraanse tijger behoort tot die laatste ondersoort en al de andere tot de ondersoort op het Aziatische vasteland. De toevoegingen Bengaalse, Siberische etcetera geven wel duidelijk aan waar op dat uitgestrekte continent ze leven.

De aanhoudende stroperij vanwege de vraag naar tijgerproducten voor traditionele oosterse medicijnen, is een ernstige bedreiging voor de tijger. En doordat mensen het leefgebied van tijgers in beslag nemen, komen conflicten tussen mensen en tijgers vaker voor. WWF zet zich in voor tijgerreservaten en tegen de handel in tijgerproducten en helpt bij het zoeken naar oplossingenvoor mens-tijgerconficten..

Meer informatie over tijgers