Virginiaanse opossum

Andere namen opossum; Virginiaanse buidelrat
Wetenschappelijke naam Didelphis virginiana
Engelse naam Virginia opossum; possum
Verspreiding van westelijke en oostelijke Verenigde Staten tot Midden-Amerika
Voeding insectenlarven, vruchten, bloemen, eieren, aas
Lengte 33 - 50 cm
Gewicht 2 - 5,5 kg
De opossum wordt ook wel buidelrat genoemd. De Virginiaanse opossum is de enige van de ongeveer 70 soorten Amerikaanse buideldieren (voornamelijk opossums) die in Noord-Amerika leeft. Het is tevens het grootste Amerikaanse buideldier. De Virginiaanse opossum leeft vooral in de buurt van mensen. Het is een alleseter die onder andere in afvalbakken zijn voedsel vindt. Als hij in gevaar is, houdt de opossum zich vaak dood. Dit heeft hem in Amerika zelfs spreekwoordelijk gemaakt ('to play possum' = zich dood houden). Het vrouwtje heeft 13 tepels. Ze krijgt doorgaans meer jongen, maar alleen degene die een tepel bemachtigen overleven. Die jongen blijven ongeveer 50 dagen aan de tepel vastzitten en verlaten de buidel als ze zo'n 70 dagen oud zijn. Als ze groter zijn, rijden ze meestal op moeders rug mee.
Geen resultaten

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen