Weddell-zeehond

Weddell-zeehond
Wetenschappelijke naam Leptonychotes weddelli
Engelse naam Weddell seal
Verspreiding kustwateren rondom Antarctica en de Antarctische eilanden
Leeftijd tot 25 jaar
Voeding vis
Lengte mannetjes 250 cm, vrouwtjes 260 cm, bij geboorte 120 cm
Gewicht tot 400 kg, bij geboorte 22-25 kg
De Weddell-zeehond is zilvergrijs met donkere vlekken. Pups zijn grijs tot bruin van kleur en ruien na ongeveer 6 weken. Deze antarctische zeehond is een uitstekende duiker. Hij kan meer dan een uur onder water blijven en tot 600 m diep duiken, hoewel een gemiddelde duik ongeveer 15 minuten duurt en tot 200-300 m diep gaat. Ze duiken doorgaans onder het drijfijs. Hun lange bovensnijtanden gebruiken ze om ademgaten in het ijs open te houden. Het is de enige rob die ook tijdens de poolwinter bij de zuidpool blijft.