Witte neushoorn

Witte neushoorn
Andere namen breedlipneushoorn
Wetenschappelijke naam Ceratotherium simum
Engelse naam white rhinoceros (rhino); square lipped rhinoceros
Verspreiding Oost- en vooral Zuidelijk Afrika
Leeftijd 60 jaar
Voeding gras
Lengte 3,7 - 4,2 m
Gewicht 1800 - 2300 kg (max. 3600 kg)
Status bijna bedreigd

De witte neushoorn is na de olifant het zwaarste landdier. Hij onderscheidt zich van de andere Afrikaanse neushoornsoort (de zwarte) door zijn brede mond (de zwarte neushoorn heeft puntige lippen).

De witte neushoorn was in zuidelijk Afrika bijna verdwenen. Door de inspanning van onder andere het Wereld Natuur Fonds heeft deze soort zich daar weer goed hersteld. Door dat succes - maar helaas vooral door de dramatische afname van de andere neushoorns - is de witte neushoorn tegenwoordig met ongeveer 20.000 exemplaren de meest voorkomende neushoornsoort.

Meer informatie over neushoorns