Zadelrob

Zadelrob
Wetenschappelijke naam Phoca groenlandica
Engelse naam harp seal
Verspreiding Noordelijke Atlantische Oceaan, geconcentreerd in 3 gebieden: Barentsz Zee, Oostelijk Groenland en Oostelijke Canada
Leeftijd 15 - 20 jaar, maximaal 30 jaar
Voeding vis (veel verschillende soorten), krill en andere kreeftachtigen
Lengte tot 200 cm, bij geboorte ca. 80 cm
Gewicht tot 190 kg, bij geboorte ca. 10 kg
De mannetjes van deze zeehondensoort zijn zilvergrijs met een donkerbruine band over de rug en flanken (het 'zadel') en een donkere kop. Bij vrouwtjes zijn de kop en de band lichter van kleur. De pups worden geboren met een zijde-achtige witte vacht. Om het bont van de jongen is lang op de zadelrob gejaagd. De jacht op de pups voor het bont is nu verboden. Wel worden er nog steeds op oudere dieren gejaagd. Ondanks dat is de zadelrob talrijk: er zijn er naar schatting 2 miljoen.