Zuid-Chinese tijger

Zuid-Chinese tijger
Andere namen Chinese tijger
Wetenschappelijke naam Panthera tigris amoyensis
Engelse naam South China tiger; Amoy tiger; Xiamen tiger
Verspreiding zuidelijk (zuidoost) en centraal China
Voeding grotere prooien (vooral hoefdieren)
Lengte tot 2,55 m (zonder staart)
Gewicht tot 150 kg
Status ernstig bedreigd

De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger en is mogelijk zelfs in het wild uitgestorven. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China. Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken.

In de jaren '50 van de vorige eeuw werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Toen waren er naar schatting nog 4000, maar dat aantal nam zeer snel af. Vanaf de jaren '80 kreeg de Zuid-Chinese tijger wettelijke bescherming, maar sinds die tijd zijn ze niet meer in het wild waargenomen. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog enkele tientallen, waaronder door inteelt verzwakte en mogelijk niet raszuivere dieren. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.

Meer informatie over tijgers

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Kijk wat je kunt doen