Zuidelijke zeeolifant

Zuidelijke zeeolifant
Wetenschappelijke naam Mirounga leonina
Engelse naam southern elephant seal
Verspreiding rondom Antarctica en de Antarctische eilanden en de kust van zuidelijk Zuid-Amerika en de Falkland eilanden
Leeftijd tot 23 jaar
Voeding vooral inktvis
Lengte 4,2 - 6 m (mannetje), tot 2,7 m (vrouwtje)
Gewicht 2200 - 5000 kg (mannetje), 350 - 800 kg (vrouwtje, bij geboorte 40 - 45 kg
De Zuidelijke zeeolifantenstier is de zwaarste van alle zeehonden. Er is een groot verschil tussen mannetjes en vrouwtjes in lengte en gewicht. De zwaargebouwde mannetjes hebben een soort slurf, die ze kunnen opblazen bij het burlen om andere mannetjes te imponeren. In de paartijd zijn ze erg territoriaal. De mannetjes levern dan onderling zware gevechten. Zuidelijke zeeolifanten zijn goede duikers en duiken gemiddeld naar een diepte van 350 meter. Daarbij blijven ze een half uur onder water. Duiken tot meer dan 1000 meter en langer dan een uur zijn niet ongewoon.