Zwarte neushoorn

Zwarte neushoorn
Andere namen puntlipneushoorn
Wetenschappelijke naam Diceros bicornis
Engelse naam black rhinoceros (rhino); hook-lipped rhinoceros
Verspreiding vooral nog in Oostelijk en Zuidelijk Afrika
Leeftijd 35 jaar
Voeding takken, bladeren
Lengte 2,9 - 3,1 m
Gewicht 900 - 1300 kg
Status ernstig bedreigd

De zwarte neushoorn onderscheidt zich vooral van de andere Afrikaanse neushoorn (de witte) door zijn puntige bovenlip waarmee hij takjes kan plukken. Hij wordt daarom ook puntlipneushoorn genoemd.

De zwarte neushoorn is het 'sportmodel' onder de vijf neushoorns en haalt een snelheid van 50 km/uur. Ooit was dit de meest voorkomende neushoorn en leefde hij in het grootste deel van Afrika. Tegenwoordig is hij door afname van zijn leefgebied en door de jacht om zijn hoorn zeldzaam geworden. Naar schatting zijn er nu 5000 zwarte neushoorns.

Meer informatie over neushoorns