Zwarte zwaardwalvis

Zwarte zwaardwalvis
Wetenschappelijke naam Pseudorca crassidens
Engelse naam false killer whale
Verspreiding wereldwijd in warme gematigde en tropische wateren
Voeding inktvis en vis, soms zeezoogdieren
Lengte 4 - 6 m, bij geboorte 1,6 - 1,9 m
Gewicht 1000 - 2200 kg, bij geboorte 80 kg
De zwarte zwaardwalvis is een tandwalvis die wel wat op een orka lijkt. Ze zijn echter geen directe familie, hebben een veel kleinere sikkelvormig rugvin en een vrijwel egaal zwarte of leigrijze kleur. Ze leven in grote groepen van soms meer dan 800 dieren. Geregeld zwemmen ze samen met tuimelaars. Net als de tuimelaars kunnen zwarte zwaardwalvissen goed springen en vergezellen ze wel eens schepen door mee te surfen op de boeggolven. Om onduidelijke redenen stranden groepen zwarte zwaardwalvissen soms op zandkusten. Ooit zijn er tegelijkertijd duizend gestrand. Een deel van de gestrande dieren kon gered worden door ze nat te houden en met vloed terug te duwen in zee.

Tussen 6 en 12 jaar?

Op zoek naar leuke dierweetjes? Snuffel ook eens rond in de dierenbieb van de Rangerclub. Daar kun je ruim 1000 dieren vinden. En elke dag komen er weer nieuwe bij!