Basket star verbergt zich in koraalbomen in Fiji

Foute souvenirs

Nog steeds worden er veel bedreigde planten en dieren verhandeld als souvenir. Pas op wat je koopt, want plant en dier zijn te mooi voor een souvenir.

Kijken, kijken, niet kopen

De Nederlandse douane neemt elk jaar souvenirs in beslag die zijn gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. Omdat de internationale handel in die souvenir verboden is of omdat niet de juiste vergunning getoond kan worden. De douane kan ook een boete geven.

Soms worden handelaren betrapt die bewust risico's nemen om geld te verdienen. Maar vaak gaat het om toeristen die zich van geen kwaad bewust zijn. Je kunt dus maar beter goed voorbereid op reis gaan!

Top 5 foute souvenirs

Waar moet je aan denken als het gaat om foute souvenirs? Wat de douane op Nederlandse luchthavens het vaakst in beslag neemt, zijn:

Daarnaast worden krokodillen, slangen en hagedissen, vlinders, cactussen en orchideeën in beslag genomen. En soms zelfs producten van tijger en neushoorn.


In Nederland ben je in overtreding als je met (producten van) deze dieren de grens over komt. Je kunt zelfs worden vervolgd door de officier van justitie. Omdat in veel vakantielanden nog steeds souvenirs worden aangeboden van dieren en planten die bedreigd zijn, moet je goed weten wat je koopt.

Hoe kun je achterhalen of je souvenir goed of fout is?

Check de website van de douane en de Is dit OK-app om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Lees meer over do's en don'ts op vakantie.

    Do's en don'ts voor een happy holiday

    Help mee wildlife crime te stoppen! Hoe? Door geen foute souvenirs te kopen én niet mee te doen aan excursies waar wilde dieren voor worden gebruikt.

    Tijgerwelp versus knuffelen met verdoofde tijger - happy holiday-pledge

    Teken de pledge