Uit het water genomen foto van tropisch koraalrif met op de achtergrond eiland Sidapan in Sabah op Maleisisch Borneo

Duurzaam toerisme

Azuurblauw water, schone stranden, ongerepte natuur: favoriet bij vele vakanties. Steeds meer mensen gaan bewuster om met deze reisbestemmingen.

Ecotoerisme, duurzaam toerisme en natuurtoerisme zijn in opkomst. Deze begrippen zeggen iets over reizen naar en in natuurlijke gebieden, maar zijn niet hetzelfde.

Ecotoerisme

Ecotoerisme duidt op kleinschalig toerisme in een mooie omgeving, waar verantwoord wordt omgegaan met de natuur en de lokale bevolking geld mee verdient. Het begrip ecotoerisme is echter niet beschermd. In principe mag elke reisorganisatie deze term gebruiken om reizen aan te prijzen. Even opletten dus als je zo’n reis boekt: gaat het wel echt om ecotoerisme of is het een verkooptrucje?

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme zegt niets over de omvang, maar alles over omgaan met de natuur. Is een vakantiepark niet in een kwetsbaar gebied neergezet? Zijn er zonnepanelen geïnstalleerd? Wordt groene energie gebruikt? Werken er mensen uit de omgeving in het resort of bij de toeristische trekpleister? Duurzaam toerisme kan zowel massaal als kleinschalig zijn, maar zorgt er in alle gevallen voor dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.

Natuurtoerisme

Onder natuurtoerisme vallen alle vormen van toerisme met als doel in de natuur te zijn of er goed mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een safari in Afrika, bergbeklimmen in de Alpen of duiken in de Middellandse Zee. De term natuurtoerisme zegt trouwens niets over hoe verantwoord de reis is.

Toerisme als natuurbescherming

Hoewel toerisme soms nadelige effecten heeft op de natuur, kan het ook een manier zijn om de natuur te beschermen. Als natuurtoerisme een bron van inkomsten wordt voor de lokale bevolking, ontstaat een breder draagvlak om de natuur te koesteren. Daarnaast kunnen mensen hun geld verdienen met natuurvriendelijke werkzaamheden in het toerisme in plaats van met schadelijke activiteiten zoals illegale of te intensieve visserij. WNF werkt hier op verschillende manieren aan, zoals:

  • opstellen van een handleiding over duurzaam duiktoerisme voor touroperators
  • opzetten van duurzaam toerisme met de lokale bevolking in belangrijke biodiverse gebieden.

Wat kun jij doen?

  • Boek bijvoorbeeld via www.bookdifferent.com. Daar vind je informatie over de duurzaamheid van je accommodatie.
Duiker met een camera bij een hartvormige school horsmakrelen

Duiken op Ataúro

waar: Oost-Timor, Indonesië

wat: Het kleine eiland Ataúro is populair als duik- en snorkelspot vanwege de enorme diversiteit aan zeeleven. Het is in 2016 uitgeroepen tot een van de 100 meest duurzame bestemmingen. WNF is nauw betrokken bij het opzetten van duurzaam toerisme.

winst lokale bevolking: Toerisme is hier nog heel kleinschalig. Het organiseren van bijvoorbeeld (duik)excursies en het aanbieden van onderdak en voedsel zorgen voor nieuwe inkomstenbronnen.

winst natuur: WNF heeft een aantal oplossingen om de koraalriffen te beschermen: efficiënt energie- en waterverbruik, effectief afvalbeheer en verantwoorde interactie met de zeedieren.

Bonobo's bezoeken

Close-up van een bonobo in Kinshasa, Democratische Republiek Congo

waar: Democratische Republiek Congo (DRC)

wat: Lac Tumba in DRC is een gebied van 126.440 vierkante kilometer met indrukwekkende (moeras)bossen, savannes en wetlands, waar onder andere bonobo’s, mangabeys, bosolifanten, panters, krokodillen en nijlpaarden wonen.

winst lokale bevolking: De lokale bevolking beschouwt de bonobo’s als haar voorouders en bejaagt ze niet. WNF helpt om toeristen naar het gebied te halen die de mensapen in het wild willen zien. Op deze manier is er een eerlijke boterham te verdienen aan natuurbescherming.

winst natuur: In stand houden van de prachtige bossen van DRC, met de bonobo’s en alle andere bijzondere dieren die er leven.

Sneeuwluipaarden in Altai-Sayan

Close-up sneeuwluipaard bij rotsen

waar: Rusland

wat: De bergachtige regio Altai-Sayan, met zijn rijke wateren, strekt zich uit over Rusland, Mongolië, Kazachstan en China en is een van de laatste ongerepte ecosystemen in de wereld.

winst lokale bevolking: In het Russische deel van Altai-Sayan werkt WNF samen met de CITI Foundation om microkredieten te verstrekken aan ongeveer 50 kleine ondernemers die (eco)toerisme in de regio bevorderen. Ze verkopen bijvoorbeeld zelfbereid voedsel en handgemaakte producten en bieden toeristen onderdak in homestays en B&B’s.

winst natuur: Door duurzame inkomstenbronnen te ontwikkelen en workshops te geven over natuurbescherming is dit kwetsbare ecosysteem beter beschermd. De iconische sneeuwluipaard houdt zijn leefgebied, net als bijvoorbeeld de saiga-antilope en het argalischaap.