Zonlicht op het koraal door het water in het Great Barrier Reef, Australie

12 natuurvriendelijke(re) vakantietips voor Bonaire

Bonaire is een onderwaterparadijs voor duikers en snorkelaars, het eiland is rijk aan mooie koraalriffen en kleurrijke vissen. Maar de koraalriffen op Bonaire, worden bedreigd. Door klimaatverandering, (plastic)vervuiling, niet-duurzame rif visserij en… zonnebrandcrème. Hierbij 12 tips waarmee jij de natuur helpt als je naar Bonaire gaat.

1. Koop de nature tag

De zee rond Bonaire is beschermd. Alle gebruikers (zwemmers, snorkelaars, duikers) zijn verplicht een ‘tag’ te kopen. De opbrengst van dit ‘toegangsbewijs’ gaat naar bescherming en onderhoud van het gebied. Je koopt de tag bij hotels en duikscholen.
nature tag

2. Drink kraanwater

Gebruik een herbruikbare waterfles en vul deze bij in plaats van (plastic) waterflessen te kopen. Bonaire heeft heerlijk kraanwater.

3. Eet duurzame vis

Bestel eens koraalduivel. Deze vis hoort niet thuis in de Cariben en is schadelijk voor de riffen en andere vissen. Eet liever geen zeebaars over barracuda.

4. Verminder je plasticgebruik

Shop met je eigen boodschappentas en zeg nee tegen plastic rietjes. Wegwerplastic zoals tasjes en rietjes veroorzaken vaak plastic soep.

5. Let op je zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème met het ingrediënt Oxybenzone is slecht voor koraal. Draag beschermende kleding, smeer je minstens 30 minuten vóór het zwemmen in en gebruik maximaal beschermingsfactor (SPF) 50.

6. Doe zuinig met water en elektriciteit

Het kraanwater op Bonaire wordt gemaakt van zeewater en is daardoor duur. De elektriciteit wordt voor 40% opgewekt via windmolens. Douche dus kort, en laat de airconditioning niet onnodig aan staan.

7. Hou afstand van wilde dieren

Ga je op zoek naar bijvoorbeeld dolfijnen? Ga dan met een goede gids: die houdt voldoende afstand van de dieren, jaagt ze niet op en lokt ze niet voor een foto.

8. Help zeeschildpadden

Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB), partnerorganisatie van WWF, beschermt al meer dan 25 jaar zeeschildpadden en hun nesten. Wil je helpen? Dat kan, STCB organiseert wekelijks activiteiten waaraan bezoekers kunnen meedoen.

9. Doe een beach cleanup

Er zijn op Bonaire verschillende organisaties die zich hiermee bezighouden. Het is een actieve manier om bij te dragen aan een schoner Bonaire. (Clean Coast Bonaire, One Hour Power Clean up en Debris Free Bonaire)

10. Herstel koraal

Coral Reef Restoration Bonaire is een stichting waar WWF mee samen- werkt en die zich inzet voor koraalherstel. Ze hebben een duikcursus waarbij je leert koraal te herstellen. Kijk voor meer informatie op crfbonaire.org.

11. Scheid je afval

Bonaire heeft bij een van de grootste supermarkten een milieuplein. Daar kun je plastic, glas, blik en papier inleveren.

12. Compenseer je vlucht

Vliegen zorgt voor CO2-uitstoot, dus niet vliegen is natuurlijk beter. Maar als je dan toch gaat, kun je jouw CO2-uitstoot compenseren. Veel vliegmaatschappijen bieden deze optie aan.

Ik ga op vakantie en neem (niet) mee

TEKEN DE PLEDGE

Deel dit op: