Zeeschildpad zwemt net onder het wateroppervlak bij Cuba

Do's en don'ts voor een happy holiday!

Teken NU

Selfie met een tijger?

Do: maak veel mooie foto’s van de natuur

Don’t: maar maak geen selfie met een tijger! (of een ander wild dier zoals een luiaard, lori, koala, zeeschildpad etc.)

Deze tijgers worden gefokt voor toeristen. Als ze niet meer nodig zijn, worden ze gedood en komen hun lichaamsdelen terecht in de illegale handel. Dit houdt de vraag naar tijgerproducten in stand en daarmee de stroperij van tijgers in het wild. Een manier om wilde dieren te spotten, is om met een gids in de natuur op pad te gaan, zoals bij een safari. Zorg er dan wel voor dat je een gids hebt die de boel schoon achterlaat, verstand heeft van de dieren en wildlife respecteert.

Tijgerwelp versus knuffelen met verdoofde tijger - happy holiday-pledge
Koraal versus sieraad - happy holiday-pledge

Mooie armband van koraal?

Do: ga duiken of snorkelen en geniet van de prachtige kleuren onder water

Don’t: breek geen stukjes koraal af en koop geen sieraden van koraal

Als koraal (diertjes die in kolonies leven) wordt afgebroken, gaat het dood en duurt het jaren voordat het koraal zich heeft hersteld. Koop als je op reis gaat geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten-, of die zijn gemaakt van bedreigde soorten (ebbenhout en koraal bijvoorbeeld). Kies voor souvenirs waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking.

Mooi beeldje van ivoor?

Do: koop een leuk cadeau als herinnering aan je vakantie

Don’t: koop geen sieraden die gemaakt zijn van ivoor

Olifanten worden hiervoor gedood! Ondanks dat er een verbod is op de internationale handel in ivoor, wordt er nog steeds door criminele bendes op olifanten gejaagd voor hun slagtanden. Mensen maken er sieraden, beeldjes en eetstokjes van. Koop als je op reis gaat geen souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten-, of die zijn gemaakt van bedreigde soorten (ebbenhout bijvoorbeeld). Kies voor souvenirs waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de lokale bevolking.

Olifanten versus ivoor - happy holiday-pledge
Springende dolfijnen versus zwemmen met dolfijnen - happy holiday-pledge

Dollen met een dolfijn?

Do: ga lekker naar het strand en zwemmen in zee

Don’t: ga niet zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Leuk zwemmen met dolfijnen? Nee, veel dolfijnen in bassins of afgezette baaien worden uit het wild gehaald waarbij vaak dieren overlijden. Daarna zitten ze gevangen in veel te kleine ruimtes. Om met de dieren op open zee te zwemmen worden ze vaak opgejaagd en verstoord. Je kunt de dieren beter vanaf een afstand bekijken. Zorg er dan voor dat je een gids hebt die wildlife respecteert en voldoende afstand houdt. Een goede gids jaagt dieren niet op en lokt ze niet. Een goede toerist houdt afstand en raakt wilde dieren niet aan.

Smullen van haai?

Do: eet lekker

Don’t: maar eet geen haaienvinnensoep of haaienvlees

Haaien worden bedreigd! Jaarlijks worden zo’n 100 miljoen haaien gevangen voor consumptie. Eet daarom niet zomaar alle lokale gerechten, maar maak een keuze voor een bepaalde eetgelegenheid gebaseerd op hun diervriendelijke, duurzame beleid en kies bewust bepaalde gerechten.  

Haai versus haaienvinnensoep - happy holiday-pledge
Wilde olifanten versus ritje op olifant - happy holiday-pledge

Ritje op een olifant?

Do: ga olifanten spotten in het wild of bezoek een olifantenweeshuis

Don’t: ga niet rijden op een olifant!

Olifanten worden als jong illegaal uit het wild weggehaald en de andere olifanten in de kudde worden daarbij vaak gedood. Ze worden op een brute manier getraind om mensen op ze te laten rijden. Berijders houden ze onder controle met scherpe olifanthaken.

Plastic soep?

Do: een fijne picknick aan het strand en rommel die je tegen komt weggooien.

Don’t: laat geen plastic liggen op het strand en gooi geen rommel in zee.

Zeeschildpadden en andere zeedieren stikken in ons plastic afval. In veel landen wordt veel plastic gebruikt, alleen al voor het drinkwater, omdat dat niet, zoals bij ons, uit de kraan komt. Probeer toch zoveel mogelijk je plasticgebruik te beperken door zelf een boodschappentas mee te nemen en plastic tasjes te weigeren en door geen rietjes te gebruiken. Gooi uiteraard altijd je afval in afvalbakken en als die er niet zijn, hou het zolang bij je. Zo geef je het goede voorbeeld en draag je niet bij aan extra vervuiling.

Mooi strand versus aangespoeld plastic - happy holiday-pledge
Wilde leeuwen versus wandelen met leeuwen - happy holiday-pledge

Op stap met een leeuw?

Do: ga op safari om leeuwen in het wild te zien

Don’t: maar ga niet wandelen met leeuwen!

Leeuwenwelpjes worden vaak al heel jong bij hun moeder weggehaald om ze te laten wennen aan mensen die met ze knuffelen. Als ze groter zijn gaan ze uit wandelen met toeristen. Er zijn aanwijzingen dat deze dieren, die nooit meer terug kunnen naar het wild, eindigen bij de zogeheten trofeejacht. Oftewel jagers die voor veel geld een 'wilde' leeuw mogen schieten.

Ik ga op vakantie en neem (niet) mee

teken de pledge