Siberische Tijger kijkt in close up in de camera in de Rocky Mountains in de Verenigde Staten

11 feiten over de tijger

Rechteroog en deel van de kop van een tijger

1. Zijn bijnaam is 'Koning van de jungle'

Chinezen lezen in de zwarte strepen op het hoofd van de tijger het Chinese teken ‘Wang’, dat 'Koning' betekent. Het streeppatroon van de tijger is even uniek als de vingerafdruk van een mens.

2. Hij eet het liefst herten en wilde zwijnen

Daarmee zorgen tijgers ervoor dat er niet teveel grazers komen die de omgeving kaal vreten. Zo dragen ze als roofdieren aan de top van de voedselketen bij aan een gezonde leefomgeving voor dier en mens. Hij jaagt het liefst in de schemering, en zijn fraaie gestreepte vacht is daarbij een goede camouflage.

Bengaalse tijger met prooi

3. De tijger voelt zich op veel plekken thuis

Van de besneeuwde bossen in Amoer-Heilong, op de grens van China en Rusland, tot de dichte regenwouden van Sumatra: de tijger voelt zich op veel plekken thuis en past zich makkelijk aan. Als hij maar genoeg ruimte met voldoende prooidieren tot zijn beschikking heeft.

Tijgers leven alleen. Ze markeren hun territorium met urine en met klauwafdrukken in bomen. Tijgers kunnen trouwens heel goed zwemmen.

Kaart in het groot

4. Hij is supersterk

Tijgers zijn één bonk spieren met indrukwekkende tanden en levensgevaarlijke klauwen. Ze zijn zo snel en sterk dat ze soms zelfs jagen op beren en waterbuffels.

Grommende tijger in close-up

5. Familie van de kat

Aan de manier waarop een tijger sluipt en op zijn prooi afspringt, is goed te zien dat hij familie is van de kat. Maar wel de grootste en de zwaarste van alle katten! Een tijger heeft geen 'kattenogen' zoals onze poes maar ronde pupillen, net als de leeuw en andere grote katten.

6. Hij gebruikt zijn snorharen om de weg te vinden...

Een tijger heeft opvallend lange, witte snorharen. Die helpen hem om in de schemering de weg te vinden door het hoge gras, als een soort voelsprieten.

Ook gebruiken tijgers hun gevoelige snor tijdens vrijpartijen.

Panthera tigris tigris, Kanha National Park, Madhya Pradesh, India
Staart van een Siberische tijger

7... en zijn staart voor balans

Zijn lange staart houdt hem in evenwicht tijdens een sprong. Hij springt met gemak 6 meter. Ook geeft hij signalen met zijn staart. Als hij kwaad is, slaat hij ermee heen en weer, wat zoiets betekent als: 'Wegwezen, anders krijg je een mep!'

8. Er zijn al 3 ondersoorten van de tijger uitgestorven

Er waren ooit 9 ondersoorten van de Panthera tigris (tijger). Maar daarvan zijn er in de vorige eeuw 3 uitgestorven. Van één ondersoort, de Zuid-Chinese tijger, is het onzeker of die nog in het wild voorkomt. En er is kortgeleden ook een ondersoort bijgekomen; de Maleise tijger, die sinds 2004 wordt erkend als aparte ondersoort.

Tijger hangend in boom


Palm in het bos in Kayan Mentarang National Park op Indonesisch Borneo

10. Eén tijger = 100 km2 bos

Als je 1 tijger bescherming geeft, bescherm je tegelijk 100 km2 aan bossen en alles wat die ons geven zoals water, schone lucht en voedsel. Ook bescherm je de andere wilde dieren die voorkomen in het leefgebied van de tijger.

11. Jij kunt helpen de tijger een toekomst te geven

Een wereld zonder tijgers... kun je het je voorstellen? Toch leven er nog maar 3900 tijgers in het wild. Ons doel is om het aantal tijgers te verdubbelen in 2022 - het volgende Chinese jaar van de tijger. Als we dit indrukwekkende dier van de ondergang willen redden, moeten we snel in actie komen.

Dit kun jij doen