Twee jonge tijgers staand tegenover elkaar, alsof ze dansen

Geef de tijger een toekomst

Er leven nog slechts 3900 tijgers in het wild. Om dit iconische dier van de ondergang te redden, moet hun aantal snel worden verdubbeld. Steun daarom het reddingsplan van WNF en geef de tijger een toekomst!

Tijgershirts uitverkocht

Ontworpen door Bas Kosters, als limited edition van 3900 stuks.

Bekijk alle selfies

Collage van het T-shirt I Protect Tigers voor de tijgercampagne, om te bestellen

Help de tijger

Jouw steun is onmisbaar! Kijk hoe je de tijger kunt helpen.

DIT KUN JIJ DOEN

Singye Wangmo, tijgerbeschermer

Rangers wagen hun leven

Lees de verhalen van de helden in het veld die tijgers beschermen.

TIJGERBESCHERMERS

Sabita Malla monitort gezenderde dieren samen met collega's in Chitwan NP, Nepal

Hoeveel tijgers zijn er nog?

Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in landen als India, Maleisië, China en Rusland. Bij elkaar opgeteld is dat nog maar 7% van hun oorspronkelijke leefgebied. Naar schatting leven er nog zo'n 3900 tijgers in het wild.

3 grote bedreigingen voor de tijger

IDE

1. Tijger als medicijn

In Azië worden veel lichaamsdelen van de tijger gebruikt als medicijn. Die middeltjes zijn inmiddels peperduur, maar door de toegenomen welvaart in Azië voor steeds meer mensen bereikbaar. Dus blijven de criminele stropers hun illegale praktijken uitvoeren. En hoe minder tijgers, hoe meer een tijger waard is.

Hoe WNF de tijger beschermt

We proberen zoveel mogelijk leefgebieden van tijgers tot beschermd gebied te verklaren en met elkaar te verbinden. Ook werken we nauw samen met de organisatie TRAFFIC om illegale handel in tijgerproducten te stoppen. En we zetten in op ruimtelijke ordeningsplannen die rekening houden met het leefgebied van de tijger.

We kunnen ons werk niet alleen doen. Daarom werken we intensief samen met anderen: onze tijgerbeschermers.

TIJGERBESCHERMERS

AFBEEL

Sabita Malla monitort gezenderde dieren samen met collega's in Chitwan NP, Nepal

DING
Een Siberische tijger in de sneeuw in het Russische verre oostenDit hebben we al bereikt

100 jaar geleden leefden er nog 100.000 tijgers in het wild. Maar door stroperij en de verwoesting van leefgebieden, waren er in 2010 nog maar 3200 tijgers in leven. Reden voor WNF om te starten met een uitgebreid en wereldwijd reddingsplan om het aantal te verdubbelen. De focus lag op wildlife crime, inclusief de illegale jacht en handel in tijgeronderdelen. Maar ook wilden we de overgebleven leefgebieden beter beschermen en onderling verbinden. Bovendien moesten we wereldwijd politici ervan overtuigen dat economische groei niet ten koste mag gaan van de tijger. Onze aanpak werkte: het aantal tijgers groeide voor het eerst sinds jaren naar 3900.