Rangers patrouilleren vanuit een boot in Nepal

Over Nepal

Nepal, zijn tijgers en WNF

De hoogste bergen ter wereld liggen in Nepal. Aan de voet van deze besneeuwde reuzen in de Himalaya ligt het Terai Arc Landschap. Dit is een lange strook tropisch laagland, met graslanden, bossen, brede ondiepe rivieren en veel verschillende wilde dieren.

In het laagland liggen twee focusgebieden voor tijgerbescherming: het Chitwan Nationaal Park en Bardia Nationaal Park. Bardia is een zogenaamde TX2 site, waar WNF samen met anderen werkt aan de verdubbeling van het aantal tijgers.

Samen met lokale tijgerbeschermers

De bossen van de Terai Arc zijn het leefgebied van tijgers en hun prooidieren. En van mensen, die de bossen gebruiken voor brand- en bouwhout, veevoer, medicijnen en voedsel.

WNF werkt aan de bescherming van de tijgers in Terai Arc. Samen met parkmanagers, lokale overheden, het leger en de mensen die leven aan de rand van de parken zorgen we voor:

 • Onderzoek en monitoring van de wildstand met cameravallen
 • Ondersteunen van antistroperij-patrouilles met training en materialen
 • Aanleg van waterplaatsen in de parken zodat wilde dieren het park niet hoeven te verlaten
 • Opzetten van community based anti-stroperijteams, ecotoerisme en andere alternatieve inkomstenbronnen zodat mensen minder afhankelijk zijn van het bos
 • Trainen en inzetten van speurhonden

  Actie tegen stroperij

  Het binnen de parken gestationeerde leger leidt de activiteiten tegen stroperij in de beschermde gebieden. Legereenheden, zoals die van luitenant-kolonel Rajendra Pant, patrouilleren samen met parkrangers. WNF assisteert hen met training, materialen en het testen en uitrollen van nieuwe technologie.

  Moderne technologie: SMART patrolling

  Wereldwijd maken anti-stroperijpatrouilles gebruik van SMART (Spatial Monitoring and Reporting Tool). Het helpt rangers om patrouilleroutes uit te stippelen en de data die ze verzamelen systematisch op te slaan.

  Rajendra met smart apparatuur in het veld in Nepal

  In Chitwan Nationaal Park is SMART ‘connect’ in gebruik om data real time door te sturen naar de database. Alle soldaten en parkrangers hebben een smartphone met speciale software waarop observaties van wilde dieren en illegale praktijken worden ingevuld en doorgestuurd. De hoofdpost kan zo bepalen waar de volgende patrouille moet plaatsvinden en houdt binnengekomen data en camerabeelden 24/7 in de gaten.

  WNF heeft de SMART-software helpen ontwikkelen en gezorgd voor alle hardware (mobiele telefoons, centrale post met tv-schermen waar alle data op binnenkomt).

  Hondenbrigade

  Naast de centrale legerpost in Chitwan NP is het ‘hondenhuis’. Hier wonen Murray, Sears, Fency en Felo, vierpotige soldaten die zijn opgeleid om mensen en producten van wilde dieren op te sporen. Met hun scherpe neuzen volgen ze stropers en controleren auto’s en bagage in verdachte situaties. WNF maakte door aanschaf en training van de honden het belangrijke werk van het leger mogelijk.

  Dorpspatrouilles

  Bewoners aan de randen van Bardia NP en WNF werken al langere tijd samen aan natuurbescherming. Er zijn anti-stroperijpatrouilles opgezet in verschillende dorpen waarmee dorpelingen zelf regelmatig het bos ingaan op zoek naar tekenen van stropers. Zoals Hari Rani Chaudhary die behalve patrouilleert ook voorlichting geeft in gemeenschappen rond het park over het belang van tijgers voor een gezond bos.

  Wetenschappelijk onderzoek

  In Bardia NP helpen omwonenden als burger/wetenschappers bij wetenschappelijk onderzoek naar de tijgers in het park en de zones eromheen. Panna Ram Chaudhari monitort bijvoorbeeld systematisch de plekken waar tijgers komen, vervangt geheugenkaarten in cameravallen en levert met verkregen data een belangrijke bijdrage aan de kennis over tijgers en ander wild in het gebied.

  Tijgerbeschermers in Nepal

  Sabita Malla

  Onderzoeker, WNF in Nepal

  Hari Rani Chaudhary

  Vrijwilliger in anti-stroperijpatrouille

  Rajendra Pant

  Luitenant-kolonel in Nepalese leger, hoofd van de natuurbeschermingsunit in Bardia NP

  Panna Ram Chaudhary

  Vrijwilliger, monitort tijgers

  Ramesh Thapa

  Hoofd bewakers van Bardia Nationaal Park