Portret van Pavel Fomenko, WWF-Rusland

Pavel Fomenko, Rusland

Paspoort Pavel

  • Naam: Pavel Fomenko
  • Leeftijd: 54
  • Werk: Tijgerbeschermer, WNF in Rusland
  • Werkgebied: Siberië, Rusland

"Gevaar ligt altijd op de loer"

De Siberische tijger kent weinig geheimen voor WNF'er Pavel Fomenko. Aan een voetafdruk in de sneeuw kan hij aflezen of die van een mannetje of een vrouwtje is, en hoe lang geleden hij of zij de sporen achterliet. Pavel werkt dan ook al 20 jaar als tijgerexpert voor WNF. “In mijn vorige baan voor de Russische Academie van Wetenschappen deed ik onderzoek naar tijgers”, vertelt Pavel. “Daar zag ik hoe droevig het was gesteld met de Siberische tijger; er waren er niet veel meer over en de bedreigingen kwamen van vele kanten.”

Pavel Fomenko, WWF-Rusland, tijgerbeschermer

Bekijk de video van Pavel

Pavel Fomenko, WWF-Rusland, bevestigt cameraval

Forensisch onderzoek

Bij WNF zet hij zich dag en nacht, in weer en wind, in om ‘zijn’ Siberische tijgers te beschermen.

Gevaar ligt daarbij altijd op de loer: "Je kunt hier in de bossen met gemak verdwalen. En 's winters, met temperaturen van 40 graden onder nul, is het een hele kunst om jezelf warm genoeg te houden. Bovendien leven hier veel gevaarlijke roofdieren. En stropers natuurlijk."

Pavel monitort de tijgers en verwijdert vallen. Maar steeds vaker wordt zijn expertise geraadpleegd als er een tijger is gedood of smokkelaars zijn aangehouden: "Ik kan bijvoorbeeld zien waar het dier vandaan komt en hoe het is doodgegaan."

Tijgerkracht

Pavel: "Voor veel oorspronkelijke bewoners van het Russische Verre Oosten is de tijger een godheid, een spirituele macht. Zij geloven dat tijgerkracht en -energie voor altijd bij degenen blijven die hem helpen overleven. Vandaag de dag heeft de tijger onze hulp nodig. Ik hoop dat dankzij jouw hulp die tijgerkracht ook altijd bij jou zal blijven!