Blauwvintonijnen

De blauwvintonijnen komen na 50 jaar terug! Ze worden ook wel Ferrari’s van de zee genoemd omdat ze zo snel kunnen zwemmen, wel 70 kilometer per uur. We taggen en onderzoeken deze manshoge vissen om te leren hoe we ze goed kunnen beschermen.

De Noordzee was vroeger rijk aan blauwvintonijn, die vanuit de Middellandse Zee naar het noorden zwom om zich tegoed te doen aan de grote voorraden kabeljauw en haring. De vis vormde een belangrijke schakel in het ecosysteem van de Noordzee. Rond 1940 werd de Atlantische blauwvintonijn in de gehele Noordzee gevangen, met name bij de Doggersbank, een ondieper deel in het midden van de Noordzee. Amsterdam was één van de grote havens waar vis aan land werd gebracht.

Vissen op blauwvintonijn in 1949

Bedreigingen

Momenteel staat het er niet goed voor met de Europese wateren. De oorzaken zijn overbevissing, schade aan de onderwaternatuur door industrie, en een gebrek aan planning op zee door afwachtende politici en dus beleid. De Atlantische blauwvintonijn en zijn prooi haring zijn zo overbevist dat de tonijn zelden tot niet meer voorkomt in de Noordzee en de migratieroute van zuid naar noord bijna tot de geschiedenis behoort.

Herstel

Samen met andere NGO’s werkt WNF aan terugkeer van de blauwvintonijn in de Noordzee. Dat doen we door te lobbyen voor betere bescherming van deze dieren en hun leefgebied, maar ook door meer onderzoek. Door bijvoorbeeld de blauwvintonijnen te taggen, brengen we hun leefwijze beter in kaart. We richten ons daarmee ook op bescherming van hun paaigronden in de Noordzee en de Middellandse Zee. De blauwvintonijnen zijn, net als haaien en roggen, als jagers namelijk ontzettend belangrijk voor de voedselketen. Ze voorkomen dat er van andere vissen teveel zijn en zorgen zo voor balans in het ecosysteem van de Noordzee.

Lees meer over de Noordzee

Taggen tonijnen

Wat kun jij doen?

Gelukkig kun je zelf ook helpen om haaien en roggen te beschermen. Drie tips:

1. Eet duurzaam gevangen vis

Eet je vis? Kies dan voor duurzaam gevangen vis, te herkennen aan het MSC-keurmerk. Bekijk ook de VISwijzer en download de app.

2. Haaien- en roggeneieren zoeken

Zoek op het strand naar haaien- en roggeneieren! De beste tijd is na stormachtig weer als er zeewier en andere aanspoelsels op het strand liggen. Een speciale zoekkaart helpt je met vinden en herkennen van de eieren.

Iets bijzonders gevonden? Maak melding van je vondst bij Shark Trust.

3. Beach clean-up

WNF heeft de afgelopen jaren met een eigen etappe meegedaan aan de landelijke Beach clean-up. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen beach clean-up organiseren; gezellig met familie of vrienden in de zoute zeelucht het Noordzeestrand weer wat schoner maken.

Dieren in de Noordzee

Een uit het water springende Atlantische blauwvintonijn, Middellandse Zee