Roggen

Haaien en roggen

De haaien en roggen die in de Noordzee zwemmen moeten we beschermen

In de Noordzee zwemmen wel zo’n 220 verschillende soorten vissen, waaronder 9 soorten haaien en 9 soorten roggen. Die horen thuis in de Noordzee, maar het gaat niet goed met ze. Samen met 4 andere organisaties werkt het Wereld Natuur Fonds aan een betere bescherming van haaien en roggen in de Noordzee (pdf).

Ongevaarlijk en onmisbaar

Veel Nederlanders gaan graag naar het Noordzeestrand, om te zwemmen, te sporten of voor de natuur. Maar wat leeft en gebeurt er onder water eigenlijk allemaal? Het grootste gedeelte van de Nederlandse natuur vind je onder water in onze Noordzee. Een prachtig natuurgebied dat meer aandacht verdient en waar we trots op kunnen zijn. De bijzondere dieren die er leven, zoals de haaien en roggen, waren er vroeger volop. Nu zijn dat er niet zoveel meer. Deze soorten zijn ongevaarlijk voor mensen, maar onmisbaar om onze Noordzee gezond te krijgen en te houden!

Wist je dat er 9 haaiensoorten en 9 soorten roggen in de Noordzee zwemmen?
Hondshaai, gefotografeerd door de Dutch Shark Society

Haaien en roggen kweken

We doen een onderzoeksproject naar het kweken van haaien en roggen om te kijken of we de populaties in de Noordzee kunnen vergroten. De uitgezette haaien en roggen krijgen een tag mee om ze te volgen. Zo leren we waar de dieren tegenaan lopen (zwemmen) en waar ze nog meer hulp en bescherming bij nodig hebben. We willen tegelijkertijd hun leefgebieden herstellen en mogelijkheden onderzoeken om verdwenen soorten weer terug te krijgen.


WNF werkt samen met 4 andere organisaties* aan de volgende 3 punten:

  1. Meer bescherming voor haaien en roggen in de Noordzee
  2. Verduurzaming van de visserij, waardoor er minder haaien en roggen als bijvangst zijn
  3. Herstellen van populaties haaien en roggen in de Noordzee door haaien en roggen te kweken met innovatieve projecten. De eerste dieren zijn inmiddels in de Noordzee uitgezet.

*Blue Linked, Dutch Shark Society, Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee

Zoekkaart met informatie over haaien en roggen in de Noordzee

Bijzondere geboorte

Haaien- en roggennieuws

Lees hier het rapport over ons project om haaien en roggen terug te brengen in de Noordzee.
Download pdf 9.934 kb

Wat kun jij doen?

Gelukkig kun je zelf ook helpen om haaien en roggen te beschermen. Drie tips:

1. Eet duurzaam gevangen vis

Eet je vis? Kies dan voor duurzaam gevangen vis, te herkennen aan het MSC-keurmerk. Bekijk ook de VISwijzer en download de app.

2. Haaien- en roggeneieren zoeken

Zoek op het strand naar haaien- en roggeneieren! De beste tijd is na stormachtig weer als er zeewier en andere aanspoelsels op het strand liggen. Een speciale zoekkaart helpt je met vinden en herkennen van de eieren.

Iets bijzonders gevonden? Maak melding van je vondst bij Shark Trust.

3. Beach clean-up

WNF heeft de afgelopen jaren met een eigen etappe meegedaan aan de landelijke Beach clean-up. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen beach clean-up organiseren; gezellig met familie of vrienden in de zoute zeelucht het Noordzeestrand weer wat schoner maken.

Dieren in de Noordzee

Pijlstaart rog in de Noordzee