Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

310 kilo afval van strand gehaald tijdens WNF-etappe Beach Cleanup Tour

Ruim 170 vrijwilligers hebben vandaag tijdens de WNF-etappe van de Beach Cleanup Tour 7 kilometer Noordzeestrand opgeruimd. Onder wolkenvelden en soms wat zon werd tussen Hoek van Holland en Monster 310 kilo plastic en andere rommel geborgen. En dat niet alleen; ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn vrijwilligers flink aan de slag gegaan.

Eieren zoeken

Het eerste deel van de etappe stond, naast het opruimen van afval, in het teken van aangespoelde eikapsels, dat zijn de lege eieren van haaien en roggen. Dutch Shark Society doet onderzoek naar haaien en roggen in de Noordzee en de gevonden en gemelde eikapsels helpen daarbij. Naast enkele reeds verstopte haaien- en roggeneitjes zijn er spontaan drie roggeneieren en twee haaieneieren gevonden.

Lees hier meer over de eikapseljacht

Haaienei gevonden op strand tussen Monster en Hoek van Holland

Ballonnen, flessendoppen, visnetten en sigarettenpeuken

Tijdens de lunch kregen de deelnemers een korte workshop over kunst van gerecycled afval. Na de lunch bestond de ‘vangst’ uit ballonnen, flessendoppen, visnetten, sigarettenpeuken, tandenborstels en rietjes. Met als eindscore van de dag bijna 310 kilo afval dat van het strand tussen Hoek van Holland en Monster is opgeruimd.

Ook weer superschone Caribische stranden

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is ook flink schoongemaakt. Op Saba hebben 30 mensen ruim 100 kilo afval van de stranden gehaald. Op Sint Eustatius ruimden 25 kinderen 91 kilo afval op en op Bonaire hebben ze met 40 kinderen maar liefst 400 kilo rommel van de stranden gehaald. Dit vuil komt dankzij al deze jonge helden nu niet meer in zee terecht. Na de cleanup hebben de kinderen van Bonaire bij afvalverwerker Selibon, een demonstratie van een vuilniswagen gezien en meer geleerd over recycling.

Plastic soep

Elk jaar komt wereldwijd meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Al dat afval vormt een ernstige bedreiging voor de natuur. Miljoenen dieren overlijden doordat zij het plastic opeten of erin verdrinken, maar er is ook gevaar voor de mens.

Lees hier meer over wat WNF doet tegen het probleem van de plastic soep

Bedankt voor een schoner strand en een schonere zee

DE WNF-etappe van de beach cleanup tour werd mede mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers en door

Boneiru Duradero
Sea Turtle Conservation Bonaire

Stenapa

Saba Park

Dutch Shark Society

Ocean Sole

Beach club Royal

Bondi Beach Club

For the Road

Stichting de Noordzee

Selibon

Benieuwd naar wat er het hele jaar door op het strand en langs de kust van de Noordzee gevonden wordt?

Lees het onderzoek over 12 jaar afval op de site van Stichting Noordzee