Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Aantal Indische neushoorns groeit

Indische neushoorn in het Chitwan National Park, Nepal

Zeist - In Nepal leven nu 645 Indische neushoorns in het wild. Bij de vorige telling in 2011 waren dat er nog 534. Dat betekent een stijging van 21 procent.

De Nepalese overheid heeft de bemoedigende resultaten van de nationale telling vandaag bekend gemaakt. De grootste toename is in het bekende Chitwan Nationaal Park, op nog geen 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kathmandu.

“De groei van het aantal neushoorns is een boost voor natuurbescherming in Nepal. Het laat zien dat alle inspanningen van overheid, leger tot lokale bevolking om deze iconische diersoort te beschermen, vruchten afwerpen”, zegt Anil Manandhar van het WNF in Nepal. “Ons land dat nu zo zwaar lijdt onder de gevolgen van de vernietigende aardbeving heeft ook hoopgevende verhalen nodig”, aldus Tika Ram Adhikari van het Nepalese departement van Nationale Parken. “Dit nieuws komt daags nadat bekend werd dat in Nepal voor de derde keer in de afgelopen vijf jaar geen enkele neushoorn is gestroopt.” In 2002 verloor Nepal nog 37 neushoorns in een jaar tijd door stroperij.

Grootte van de hoorn

De vijfjaarlijkse telling wordt gedaan door de Nepalese ministeries van Nationale Parken en Bossen, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds in Nepal en de NTNC (National Trust for Nature Conservation). Bij de neushoorntelling wordt elk individueel exemplaar geïdentificeerd aan de hand van bepaalde kenmerken zoals de grootte van de hoorn, vouwen in de nek en rug en andere specifieke karakteristieken van het dier. Bij andere tellingen, zoals van tijgers, gebeurt de telling aan de hand van sporen.

De Indische neushoorn, ook wel pantserneushoorn genoemd, komt tegenwoordig alleen nog in Nepal en India voor. Ooit leefde deze soort in heel Zuid-Azië, maar aan het begin van de 20e eeuw was hij bijna uitgeroeid. Ook hun leefgebied is drastisch afgenomen.

Kijk hier wat WNF doet om deze bedreigde soort te beschermen.