Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Afgelopen drie jaar in India 102 neushoorns, 46 tijgers en 89 olifanten gestroopt

Gestroopte en in beslag genomen dierenvellen.

In India zijn sinds 2013 meer dan 100 neushoorns, 45 tijgers en bijna 90 olifanten in handen van stropers gevallen. Dat blijkt volgens de Times of India uit een rapportage van de Indiase regering aan het parlement.

“Het aantal illegaal gedode tijgers, olifanten en neushoorns is in de afgelopen drie jaar weliswaar licht gedaald, maar het zijn er nog steeds 237 te veel.”, zegt een WNF-woordvoerder in een reactie. “Bovendien lopen we achter de feiten aan, want ondanks alle inspanningen laat de eerste helft van 2016 helaas alweer een verontrustende stijging van stroperij zien.” In het eerste half jaar van 2016 zijn al meer tijgers gestroopt dan in heel 2015.

Uit de overheidsrapportage blijkt dat in 2013 20 tijgers gestroopt, in 2014 waren dat er 14 en in 2015 12.

In 2013 zijn volgens het rapport 41 Indische neushoorns gedood, een jaar later 38 en over 2015-2016 zijn volgens de Indiase overheid 23 neushoorns slachtoffer van stroperij.

De afgelopen drie jaren zijn respectievelijk 46, 21 en 22 olifanten illegaal gedood.

Kudde Aziatische olifanten in theeplantage, India

Neushoornmonitoringteam

De minister van Milieu en Bossen, Anil Dave, heeft gezegd dat er verschillende antistroperijmaatregelen zijn genomen. Zo is er een neushoorn monitoringteam in het nationaal park Kaziranga in het noordoosten van India, waar de meeste Indische neushoorns van India leven. In andere parken wordt meer gepatrouilleerd.

Overstromingen

Sommige delen, zoals Kaziranga, zijn de afgelopen maand zwaar getroffen door overstromingen. Zo’n 130 antistroperijkampementen zijn beschadigd. WWF India en lokale partners zijn druk met herstelwerkzaamheden om stropers geen kans te geven. Helaas zijn begin vorige maand toch een neushoornmoeder en haar kalf gestroopt. WWF India ondersteunt parkwachters met extra patrouilles en het vrijmaken van doorgangen voor wilde dieren zodat ze naar hoger gelegen gebieden kunnen.

Lees wat WWF India doet aan bescherming van bedreigde dieren.