Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Bedreigde blauwvintonijn verkocht voor 2,7 miljoen

Close-up van een Atlantische blauwvintonijn bij Malta, Middellandse Zee

Op de nieuwjaarsveiling van de vismarkt in Tokyo betaalde een Japanse sushi-chef een recordbedrag van 333,6 yen (2,3 miljoen euro) voor een gigantische blauwvintonijn. Dr. Sam Burgess, hoofd van WWF’s Europese beleidskantoor werd hier door de BBC over geïnterviewd. 

Sam Burgess: "De blauwvintonijnen zijn de leeuwen en tijgers van de zee. Ze hebben de vorm van een torpedo en zijn gemaakt om snel te kunnen zwemmen. Behalve dat het goede zwemmers zijn, zijn het ook uitstekende jagers. De blauwvintonijn kan wel 4,5 meter lang worden en honderden kilo’s wegen. De vis die afgelopen week geveild is, woog 278 kilo."

Prestige of winst

Aan Dr. Sam Burgers werd gevraagd of de dure tonijn een prestige-aankoop was of dat de chef er juist winst mee gaat maken. Sam: "Ik denk dat het een combinatie is, de vis wordt veel gebruikt voor sushi of sashimi en is best kostbaar. Daarnaast is de eerste grote vis in de Japanse vismarkt kopen ook een prestige-ding."

Bedreiging

De blauwvintonijn is op veel plekken wereldwijd bedreigd. Dr Sam Burgers: "Mensen zijn heel goed geworden in het vangen van blauwvintonijn. De snelle vissen worden met apparatuur opgespoord en dan gevangen. De blauwvintonijnen worden sneller en in grotere hoeveelheden gevangen dan dat ze zich kunnen voortplanten en daardoor zijn ze in de Middellandse Zee voor 96% overbevist." Er zijn afspraken hoeveel er per jaar gevangen mogen worden (vangstquota) maar op dit moment is dat aantal nog te hoog. Hierdoor kunnen de populaties zich niet herstellen.

Beluister het hele interview met Dr. Sam Burgess bij BBC (Engelstalig).

Hoe kun jij helpen?

Als je vis eet, check dan de Viswijzer. Deze geeft aan welke vis je verantwoord kunt eten.