Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Bedreigde zeehondenpups gered dankzij sneeuwhuizen WNF-vrijwilligers

De inspanningen van WNF-vrijwilligers om de ernstig bedreigde Saimaarob aan nestruimte te helpen, werpen vruchten af. Op het ijs van het Finse Saimaameer veegden vrijwilligers sneeuw op grote hopen, zodat de zoetwaterzeehonden hierin holen konden maken voor hun baby's. De moederdieren maakten dankbaar gebruik van de hulp. Er werden dit jaar 81 pups geboren, waarvan 90 procent in nesten in deze sneeuwhopen.

Veilige babykamers

Door de opwarming van de aarde, die in deze noordelijke streken twee keer zo hard gaat, ligt er de laatste jaren te weinig sneeuw op het Saimaameer. De Saimaarob heeft een sneeuwhol nodig om haar pups in te baren en ze te beschermen tegen roofdieren, kou en andere gevaren. Door gebrek aan sneeuw konden veel moederzeehonden de afgelopen jaren geen veilige babykamer meer maken. Hun pups werden daardoor onbeschut op het ijs geboren. De helft van de jongen overleeft dit niet.

Sneeuwhopen op het ijs

Afgelopen winter maakten WNF-vrijwilligers 280 sneeuwhopen op het ijs van het meer. In voorgaande jaren was al gebleken dat deze aanpak de overlevingskansen van de zeehondjes veel groter maakt. Dit jaar bleef 82 procent van de Saimaapups in leven.

Nog maar 360 Saimaarobben over

De Saimaarob is een van de zeldzaamste zeehonden ter wereld en komt alleen voor in en op het Saimaameer. Al sinds 1979 zet WNF-Finland zich op allerlei manieren in om de robben te beschermen. Dankzij deze inspanningen is de populatie behoed voor uitsterven en zelfs weer wat gegroeid. Er zijn nu rond de 360 Saimaarobben. De soort is nog steeds ernstig bedreigd en zal ook de komende jaren bescherming nodig hebben. Om het voortbestaan van deze dieren veilig te stellen is het van groot belang klimaatverandering tegen te gaan.

Eerdere berichtgeving:

Bedreigde Finse zeehondenpups krijgen sneeuwhuis van WNF-vrijwilligers

Twee pups die dit jaar geboren zijn