Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Borneose orang-oetan

Borneose orang-oetan
Andere namen Borneose orang-oetan
Wetenschappelijke naam Pongo pygmaeus
Engelse naam Bornean orang-utan; Borneo orang-utan
Verspreiding Borneo
Leeftijd 50 jaar
Voeding fruit
Lengte tot 1,4 m (staand mannetje)
Gewicht tot 90 kilo
Biotoop tropisch regenwoud
onderverdeling 3 ondersoorten (centrale Borneose orang-oetan, noordwestelijke Borneose orang-oetan en noordoostelijke Borneose orang-oetan)
Status bedreigd

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orang-oetans leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Drie soorten orangs

Tot 2004 werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii). Sinds 2017 is daar op een derde soort aan toegevoegd die op Sumatra voorkomt. Deze Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis) bleek na DNA-onderzoek namelijk meer verwant te zijn met de Borneose dan met de Sumatraanse orang-oetan.

Komvormig gezicht

De Borneose orang-oetan is in vergelijking met de Sumatraanse wat minder verfijnd: zijn bouw is wat grover en de vacht is gemiddeld donkerder en stugger. Het duidelijkst komt het verschil tot uiting bij de dominante mannetjes. Bij de Borneose orang-oetan staan de wangflappen naar voren gericht waardoor het gezicht een komvorm krijgt, de Sumatraanse orang-oetan heeft meer een schijfvormig gezicht.

Drie ondersoorten

Van de Borneose orang-oetan worden nu drie ondersoorten onderscheden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p.wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p.morio).

Plantages

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. Vooral door de aanleg van plantages van oliepalmen op voormalig regenwoud is een aanlsalg op het leefgebied van deze soort. Van de Borneose orang-oetan zijn er ongeveer 57.000 over.

Meer informatie over mensapen