Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Bouw van schelpdierbanken afgerond

3D-geprinte rifstructuur wordt op de bodem van de Noordzee geplaatst

ARK Natuurontwikkeling en WWF werken samen aan het herstel van schelpdierbanken. Dat zijn de kraamkamers van de Noordzee. In juni zijn er op twee locaties schelpdierbanken aangelegd. Daarmee zijn de aanlegwerkzaamheden - voor dit seizoen - afgerond. Het herstel van deze banken zal een flinke impuls geven aan een gezondere Noordzeenatuur.

Schelpdierbanken belangrijk voor een gezonde zee

“Oesterbanken zijn hotspots van biodiversiteit. De soortenrijkdom is er maar liefst 60% hoger vergeleken met aangrenzende zandige gebieden", aldus projectleider Emilie Reuchlin-Hugenholtz van WNF. "Daarnaast filteren ze het zeewater en ze zorgen als natuurlijke golfbrekers voor extra kustbescherming. Helaas zijn vrijwel alle natuurlijke oesterbanken in de Noordzee verdwenen. Daarom werken we aan actief herstel van deze banken, om zo de natuur een handje te helpen.

Schelpen, kooien, rifballen en rifstructuren

In totaal zijn er in de Voordelta bij het zeegebied ‘de Bollen van de Ooster’ ca. 1500 kilo oesters te water gegaan, samen met 50 m3 schelpen, vier onderzoekskooien, vier rifballen en vier 3D-geprinte rifstructuren. Bij de Brouwersdam zijn ook nog eens vier rifballen, vier 3D geprinte rifstructuren en 50 m3 schelpen bij de Brouwersdam geplaatst. Het was een hele operatie, daar 1 rifstructuur al tegen de duizend kilo kan wegen.

Riffen uit de 3D-printer

De schelpen zorgen voor ruw en hard materiaal dat de oesterlarfjes nodig hebben om zich op te kunnen vestigen. De onderzoekskooien zijn metalen structuren die eenvoudig door de wetenschappers boven water te halen zijn om te monitoren hoe het met de oesters gaat. De rifballen (zie onderstaande foto) zijn harde structuren die het gebied markeren en zorgen voor schuilplaatsen voor zeedieren en de 3D-geprinte rifstructuren (zie bovenstaande foto) zijn zo gemaakt dat zij een ideale plek vormen voor schelpdieren om zich op te vestigen en uit te groeien tot schelpdierbanken.

Rifbal te water in de Voordelta

Alles is gelukt!

Al deze materialen gingen te water om de oesters te helpen bij het bouwen van een nieuwe schelpdierbank en om de methoden voor actief schelpdierbankherstel verder te ontwikkelen. Het betreft immers een pilotproject. Karel van den Wijngaard van partnerorganisatie ARK Natuurontwikkeling: “Alles is gelukt wat we wilden doen vandaag! Hiermee is de aanlegfase van dit seizoen klaar. Nu is het afwachten of deze 'kickstart' van de nieuwe schelpdierbank lukt! De verdere 'bouw' is nu aan de schelpdieren zelf."

Schelpdierbank met mosselen en platte oesters in Grevelingenmeer

Schelpdierbank met kreeft in de Voordelta

Oesters planten zich op dit moment voort

Afgelopen dinsdag bleek dat de voortplanting van oesters in volle gang is. Tijdens het monitoren bleken meerdere vrouwtjesoesters eitjes te hebben. Karel: “Dit is heel mooi nieuws en de ontwikkelingen houden we uiteraard scherp in de gaten.”

Eerder deze maand zijn er ook al werkzaamheden gedaan voor actief schelpdierbankherstel. Dit was ten noorden van Schiermonnikoog, in zeegebied de Borkumse Stenen. Hier is 6000 duizend kilo platte oesters geplaatst en ook op onder meer op 3-D geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterriffen worden hersteld. Lees hier meer.

Platte oester met daarop zeepokken en zogenaamde zakpijpjes.

ARK en WWF werken in dit project samen met Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy, zie ook www.platteoester.nl

Het schelpdierenproject wordt mede mogelijk gemaakt door een LIFE-bijdrage van de Europese Unie en door Droomfonds Haringvliet.