Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

China gaat medicijnen gemaakt met schubdieren verbieden

Schubdieren

China heeft aangekondigd het gebruik van de schubben van pangolins (schubdieren) in traditionele medicijnen te gaan verbieden. Daarnaast zeggen ze te willen investeren in onderzoek naar alternatieven om pillen gemaakt van schubben te vervangen.

Elke van Gils, wildlife crime expert van het Wereld Natuur Fonds: “Dit is een goede zet van China, aangezien producten van beschermde diersoorten nog steeds gebruikt worden als traditioneel medicijn in Azië. In de Chinese farmaceutica worden schubben erkend als medicijn, waardoor de vraag naar de schubben hoog blijft. Geschat wordt dat de handel in schubdieren 20 procent van de totale handel in wilde dieren omvat. Hopelijk brengt dit verbod daar verandering in!”

Pangolin loopt over het zand

Pangolin met uitsterven bedreigd door illegale handel

De pangolin is het dier dat het meest illegaal gevangen en verhandeld wordt ter wereld. Jaarlijks worden ze met honderdduizenden uit het bos gestroopt. In januari werden in Oeganda de huiden van 200 schubdieren onderschept, op weg naar Azië. En een dag later werden in Hongkong in een vriescontainer nog eens 8300 kilo schubben gevonden, waarvoor 13.000 Afrikaanse schubdieren zijn gedood. 

De vraag naar de schubben is zo groot dat de 8 soorten schubdieren in Afrika en Azië nu met uitsterven bedreigd worden. Dit geharnaste dier is perfect gewapend tegen natuurlijke vijanden. Hij rolt zich op tot een bal waar geen doorkomen aan is; maar tegen de mens heeft hij geen verweer, die pakt hem gewoon op.

Heel goede zet van China

WWF is daarom erg positief over het besluit om de handel in schubben voor medicinaal gebruik te verbieden en hoopt dat China het verbod snel doorvoert. Met dit verbod wordt het gebruik van wilde dieren als medicijn onder de aandacht gebracht. Voorstellen voor andere soorten kunnen volgen, zoals een verbod op handel in en gebruik van neushoornhoorn.