Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige gebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.

Belangrijk leefgebied

Er leven duizenden soorten dieren en planten in Chiribiquete, waarvan sommige alleen maar daar voorkomen. Voor bedreigde soorten zoals de jaguar, rivierdolfijn en ara's is het park een belangrijk leefgebied.

(tekst loopt door onder foto)

Vlucht gele en blauwe ara's over de rivier het oerwoud in, Chiribiquete nationaal park, Colombia, Amazone

Rotsformaties en tekeningen

Het park heeft veel bijzondere geologische en archeologische plekken. Je vindt er de oudste rotsformaties van Zuid-Amerika. Ook zijn er rotstekeningen van wel 20.000 jaar oud bewaard gebleven. In Chiribiquete leven inheemse volken die weinig tot geen contact hebben met de buitenwereld.

(tekst loopt door onder foto's)

Twee getooide Araracuara-mannen zitten in een hutje met heilige planten uit de regio, inheemse bevolking, Chiribiquete nationaal park, Colombia, Amazone
“The Stadium,” een van de meest indrukwekkende geologische formaties van de Serranía de Chiribiquete, een uitgesleten ronding in de rotsen die volgegroeid is met bomen. Chiribiquete nationaal park, Colombia, Amazone

Belangrijk voor het klimaat

Doordat het park zo groot is draagt Chiribiquete bij aan het reguleren van klimaatverandering met regenval en temperatuur.

(tekst loopt door onder foto's)

Jirijirimo-stroomversnelling met een staande man op een rots, Apaporis-rivier, Chiribiquete nationaal park, Colombia, Amazone
De Araracuara-canyon in het droge seizoen met spiegeling in het water, in de Caquetárivier, Chiribiquete nationaal park, Colombia, Amazone

Ontbossing blijft risico

Ook al is Chiribiquete nu beschermd, ontbossing door illegale houtkap en uitbreiding van landbouwgrond blijft een bedreiging. Het vredesakkoord dat eind 2016 in Colombia werd gesloten na 52 jaar burgeroorlog was volgens de Volkskrant zelfs een ramp voor het bos. WWF doet er samen met de lokale bevolking alles aan om het bos te blijven beschermen.

Lees meer over ons werk in de Amazone.