Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

De aarde staat ‘in het rood’

De aarde staat in het rood - foto van rokende fabrieken tegen een ondergaande zon

In 7 maanden hebben we met zijn allen het ‘natuurlijke jaarbudget’ van de aarde alweer opgebruikt. Dit jaar valt Earth Overshoot Day nog een dag eerder dan afgelopen jaar. Vandaag, op 1 augustus, hebben we met zijn allen meer CO2 uitgestoten dan oceanen en bossen kunnen absorberen, meer bomen gekapt dan de aarde kan laten bijgroeien en te veel vissen uit de zeeën gevist. In 2000 viel de datum waarop we onze reserves moesten aanspreken nog op 1 oktober, maar sinds die tijd komt dat moment steeds vroeger. Maar we kunnen er wat aan doen. WWF geeft een aantal tips.

Voetafdruk

Elk jaar berekent de organisatie Global Footprint Network de voetafdruk van meer dan tweehonderd landen. Met wat de gehele wereldbevolking nu produceert en verbruikt hebben we maar liefst 1,7 aardbollen nodig. Dit is niet alleen nadelig voor de natuur die we steeds sneller verwoesten en de dieren die steeds minder leefgebied hebben, maar ook voor onszelf. Leven op reserves betekent op den duur een ernstig tekort aan voedsel, schone lucht en schoon water voor álle aardbewoners.

Kwestie van doen

WWF wil samen met anderen elk jaar vijf jaar terugwinnen, zodat in 2050 Earth Overshoot Day weer gewoon op 31 december valt. Het is vooral een kwestie van doen. Weet jij bijvoorbeeld hoe groot jouw impact op de aarde is? Doe hier de voetafdruktest.

[homepage trailerblok] Kleurrijke groenten voor recept vleesvrije week

Een aantal tips om mee te beginnen

  • Eet meer groenten en minder vlees
  • Gebruik geen plastic tassen maar neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee
  • Voorkom voedselverspilling door restjes in te vriezen
  • Koop producten tweedehands
  • Laat de auto wat vaker staan en reis met de trein
  • Lever elektrische apparaten in
  • Stap over op groene energie
  • Reis binnen Europa met het openbaar vervoer of de auto en niet met het vliegtuig

Lees nog meer tips om jouw voetafdruk te verkleinen en nog meer goeds te doen voor de aarde.