Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

‘De Leeuw’ redt tijgers met street art

Streetart event Wereld Tijger Dag Amsterdam 2017

Speciaal voor Wereld Tijger Dag heeft Judith de Leeuw, alias JDL Street Art, een tijger van vier bij twee meter 'gespray-paint' op het Leidseplein in Amsterdam. De street artist vraagt samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Street Art Museum Amsterdam (SAMA) aandacht voor tijgers in het wild.

"Een eeuw geleden waren er nog zo'n 100.000 tijgers in het wild. Vooral door stroperij en verlies van leefgebied zijn er nu nog amper 4.000", licht tijger-expert Femke Hilderink van WNF toe. De natuurbeschermingsorganisatie richt op Wereld Tijger Dag de pijlen op het enorme aantal valstrikken dat nog altijd wordt gebruikt om tijgers en ander wild te vangen. Alleen al in Indonesië zijn in 2013 en 2014 dubbel zo veel valstrikken geteld als in de acht jaar daarvoor. "Als we willen dat er in 2022, het eerstvolgende Chinese Jaar van de Tijger, twee keer zoveel tijgers in het wild zijn dan moeten we dit groeiende gevaar snel de kop indrukken."

Selfies

Op het Leidseplein maakten honderden voorbijgangers selfies met de tijger die langzaam tot leven kwam op het enorme doek. De 22-jarige street artist De Leeuw heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door een NatGeo WILD documentaire over de beroemdste tijgerin van India: Tiger Queen Ze vereenzelvigt zich met een van de jonge dochters van tijgerin Machli, Satra: “Als ze bijna volwassen is wordt de jonge tijgerin verstoten en moet ze op zoek naar haar eigen territorium. Alles is een enorme struggle, zelfs het zoeken naar water. Maar elke tegenslag maakt haar ook sterker en dat vind ik zo prachtig aan deze film.” In het ontwerp werkt de artiest met groene banen die de strijd van de tijgerin symboliseren: “Groen is ook een kleur van doorgang.”

Geef de tijger een toekomst en word ook tijgerbeschermer.