Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Dertig procent van de Unesco-gebieden bedreigd door stroperij

Kudde olifanten met een wolkenlucht op de achtergrond

In maar liefst dertig procent van de unieke Werelderfgoedgebieden van UNESCO worden bedreigde dieren gestroopt, wordt illegaal hout gekapt en illegaal gevist. Al veertien 'sites' zijn inmiddels op de lijst van bedreigd werelderfgoed beland. Dit blijkt uit het rapport Not for Sale van WNF, CITES en IUCN.

Naar aanleiding van het rapport benadrukt WNF dat de internationale gemeenschap veel beter moet samenwerken in de strijd tegen de illegale handel in bedreigde soorten. De werelderfgoedgebieden, die bekend staan om hun rijke biodiversiteit, herbergen duizenden zeldzame plant- en diersoorten. Zo leeft bijvoorbeeld een derde van de wilde tijgers en 40% van alle Afrikaanse olifanten in werelderfgoedgebied. Ze vormen vaak ook het enige leefgebied voor bedreigde soorten, zoals de Javaanse en de Indonesische neushoorn, of de Californische bruinvis die alleen in de Golf van Mexico voorkomt.

Verwoestende activiteiten

Marco Lambertini, algemeen directeur van WWF International: “De werelderfgoedgebieden hebben een universele waarde. Toch lijken ze daar geen erkenning voor te krijgen, want de natuurgebieden worden nog steeds bedreigd door verwoestende industriële activiteiten. We lopen het risico om ze voorgoed kwijt te raken als ze niet doeltreffend beschermd worden. Overheden moeten hun inspanningen opschroeven om de illegale handel in wilde soorten onder controle te krijgen voordat het te laat is.”

Werkgelegenheid

Door illegale praktijken raken we niet alleen unieke natuur kwijt, maar komen ook lokale economieën in gevaar. Meer dan 90% van de werelderfgoedgebieden creëren werkgelegenheid via toerisme, maar dat hangt sterk af van de aanwezigheid van soorten die onder het CITES-verdrag vallen. WNF is vorig jaar gestart met een campagne om aandacht te vragen voor betere bescherming van Werelderfgoedgebieden.