Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Dikkopschildpadden en massatoerisme: een moeizaam huwelijk

Een informatiebord over zeeschildpadden met toeristen op de achtergrond

Dylan de Gruijl is persvoorlichter voor WWF-Nederland. Deze zomer maakte hij met zijn gezin een reis door Zuidoost-Europa en kreeg hij de kans om op het Griekse eiland Zakynthos over de bescherming van dikkopschildpadden te leren.

Belangrijk legstrand

Zakynthos stond al een tijd op mijn lijst van must see-bestemmingen. Niet om te feesten of voor de zon, maar om de prachtige dikkopschildpadden te spotten, die het Griekse eiland jaarlijks aandoen om hun eieren te leggen. Zeeschildpadden hebben iets magisch: oeroud, onverstoorbaar en meestal onzichtbaar zwerven ze al miljoenen jaren door de oceanen. Zakynthos herbergt de belangrijkste legstranden voor de Mediterrane populatie dikkopschildpadden. Maar de legstranden die ze al sinds mensenheugenis aandoen, moeten zij nu delen met massa’s toeristen. Veel badgasten weten niet hoe kwetsbaar de eieren zijn. En toezichthouders van het Nationaal Marine Park zijn met te weinig.

Een dikkopschildpad zwemt net onder het wateroppervlak

Fragiel

De zon brandt vandaag weer ongenadig fel op Zakynthos en dus ligt het stand vol toeristen. Als ik over het strand loop, stuift een groepje jongens langs me van hun hotel naar zee. Ze buitelen bijna over een klein houten kooitje. Op het kaartje dat eraan is bevestigd lees ik: “Loggerhead sea turtle nest protection cage. Please do not disturb.” De fragiele kooitjes die de toezichthouders ’s ochtends over sommige nesten zetten bieden écht maar heel weinig bescherming.

Gelukkig is er ook een klein beschermd zeeschildpaddenparadijs: Sekania. Deze kleine, ongerepte baai is het exclusieve domein voor de dikkopschildpadden. Ik heb het voorrecht om Sekania te bezoeken met medewerkers van WWF-Griekenland, dat het natuurgebied bezit en beheert.

Een beschermende kooi over een zeeschildpaddennest op het strand

Massatoerisme

Deze zomer arriveren weer circa 200.000 toeristen op Zakynthos, 5 keer zoveel als de lokale bevolking en ruim 8 procent meer dan in 2017. “Massatoerisme is een uitdaging, geen probleem”, zegt Charikleia Minotou, projectleider van WWF-Griekenland, die mij rondleidt over haar eiland. “Ze kunnen samengaan, maar dan moet de bescherming én het bewustzijn bij toeristen verbeteren. De populatie dikkopschildpadden doet het nu nog goed, maar als het toerisme blijft groeien komen de legstranden in gevaar.”

Een overwoekerd bord op een strand

Ik wandel met Charikleia over het hete zand van de Baai van Laganas. Toeristen liggen in rijen strandstoelen langs de waterkant, kinderen bouwen zandsculpturen en spelen in het ondiepe water. Verderop in zee, onzichtbaar voor de toeristen wachten zeeschildpadden op de nacht om aan land te komen. ”Ze leggen hun eieren onder het mulle zand’’, vertelt Charikleia. “Daarom mogen de strandstoelen alleen vlakbij de waterkant staan.”

Marine Park

In een houten keet bij de toegang van het strand houden opzichters van het Marine Park toezicht. Tegen de zijkant staan de beschermingskooitjes opgestapeld. “Elke ochtend controleren we het strand op nieuwe nesten”, vertelt een toezichthouder. “Als die dicht bij de strandstoelen staan, zetten we er een kooitje overheen. Overdag zien we er op toe dat toeristen nesten niet verstoren.” De toezichthouders doen hun best, maar hun werk is bijna onmogelijk. Net buiten hun zicht spelen en zonnebaden toeristen tussen schildpadnesten. Op andere stranden is helemaal geen toezicht. Het Marine Park heeft te weinig personeel en het bewustzijn bij toeristen is veel te laag. Charikleia: “Toeristen willen best helpen om schildpadden te beschermen. Maar ze zijn niet bekend met de regels en weten soms zelfs niet dat het Marine Park bestaat.”

Paden, gemaakt door zeeschildpadden, zijn te zien in het zand naar zee

Aan de wand van het kantoortje hangt een schoolbord met het aantal getelde nesten. Dit jaar zijn het er 1360 nesten op heel het eiland. Een record en een stijging van 139 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar nadere bestudering leert dat het succes vrijwel geheel te danken is aan één legstrand: Sekania, het beschermde legstrand dat WWF beheert. Ruim de helft van alle nesten op de zes legstranden ligt in deze ongerepte baai.

In de volgende blog vertelt Dylan over zijn bezoek aan het zeeschildpaddenparadijs Sekania.

Dylan met zijn gezin