Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Earth Overshoot Day: vroeger dan ooit door onze reserves

De aarde vanuit de ruimte

Op Earth Overshoot Day, dat dit jaar op 2 augustus valt, staat onze aarde ‘in het rood’. Vanaf deze datum overschrijden we namelijk het gebruik van natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren én de hoeveelheid afvalstoffen die ze kan verwerken. Vier maanden te vroeg dus. Het Wereld Natuur Fonds wil ervoor zorgen dat het evenwicht in 2050 is hersteld.

Vroeger dan ooit voorbij de grens

Op 2 augustus hebben we alle voorraden voor dit jaar al verbruikt. We hebben meer CO2 uitgestoten dan oceanen en bossen kunnen absorberen, meer bomen gekapt dan de aarde kan laten bijgroeien en te veel vissen uit de zeeën gevist. In 2000 viel de datum waarop we onze reserves moesten aanspreken nog op 1 oktober, maar sinds die tijd komt dat moment steeds vroeger.

Klein landje, grote voetafdruk

Elk jaar berekent de organisatie Global Footprint Network de voetafdruk van meer dan tweehonderd landen. Nederland levert een grote bijdrage aan deze verschuiving. Als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, hebben we 3,6 aardbollen nodig en is ons land 5,1 keer te klein. Met wat de gehele wereldbevolking nu produceert en verbruikt hebben we maar liefst 1,7 aardbollen nodig. Dit is niet alleen nadelig voor de natuur die we steeds sneller verwoesten en de dieren die steeds minder leefgebied hebben, maar ook voor onszelf. Leven op reserves betekent op den duur een ernstig tekort aan voedsel, schone lucht en schoon water voor álle aardbewoners.

Kwestie van doen

Het Wereld Natuur Fonds wil samen met anderen elk jaar vijf jaar terugwinnen, zodat in 2050 Earth Overshoot Day weer gewoon op 31 december valt. Het is vooral een kwestie van doen.

Doe je mee?

In het jaarlijkse Living Planet Report omschrijft WNF hoe de natuur ervoor staat en vind je tips en inspiratie hoe jij kunt bijdragen aan het verschuiven van Earth Overshoot Day. Laat je bijvoorbeeld inspireren door dit filmpje van WNF-ambassadeur Humberto Tan!