Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Een 'nieuwe' mensaapsoort: de Tapanuli orang-oetan

Maak kennis met de Tapanuli orang-oetan (Pongo tapanuliensis). Wie had gedacht dat we in de 21e eeuw nog een 'nieuwe' mensaap zouden ontdekken? Een internationaal team van onderzoekers heeft de resultaten van deze opzienbarende studie vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Een van de onderzoekers is de bekende Nederlandse apenprofessor Serge Wich, bijzonder hoogleraar Conservation of the Great Apes aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze leerstoel is ingesteld in samenwerking met WNF.

Goed beschermen

Hans Beukeboom, bossenexpert van WNF:"Dit is aan ene kant heel bijzonder nieuws, maar met slechts een populatie van zo’n 800 dieren is de nieuwe soort meteen ook de meest bedreigde mensaap ter wereld. We roepen de Indonesische overheid dan ook op om deze kans aan te grijpen om de populatie goed te beschermen." WWF-Indonesië gaat inventariseren hoe het leefgebied van de Tapanuli orang-oetan beschermd kan worden.

Lees meer over deze nieuwe soort mensaap op de site van de UvA.

Weetjes over de Tapanuli orang-oetan

  • Voor een dominant Tapanuli orang-oetan mannetje is het altijd movember: hij heeft een enorme opvallende snor om indruk te maken op de vrouwtjes
  • Er zijn niet 2 maar 3 soorten orang-oetans
  • De roep van de Tapanuli orang-oetan man is langer en hoger dan van de 2 andere soorten
  • Het hoofd van een Tapanuli orang-oetan is kleiner dan dat van de Sumatraanse en Borneose neven en nichten
  • Tapanuli orang-oetans hebben krulleriger haar dan de losse, lange haarlokken van de Sumatraanse orang-oetans
  • De vacht van de Tapanuli orang-oetan lijkt wel kaneelkleurig
  • Tapanuli orang-oetans zijn gek op rupsen en dennenappels