Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Europese Commissie klaagt Spanje aan

Middaglicht in Doñana, het belangrijkste wetland in Spanje

Eindelijk! Na lang doorzetten van WWF-Spanje gaat er wat gebeuren aan de situatie van Doñana National Park, in Spanje. Het park is ernstig aangetast, doordat de Europese wetten voor natuur en water niet worden gevolgd. Donderdag heeft de Europese Commissie besloten om de regering van Spanje hiervoor aan te klagen.

Migratieroute

Doñana National Park ligt in de streek Andalusië in Spanje, en staat bekend om zijn grote moerasgebieden. Vele trekvogelsoorten komen hier om te rusten tijdens hun migratie van noord naar zuid. Het gebied is dus erg belangrijk voor deze vogels. Ondanks de wetten zijn er meer dan 1000 putten gebouwd en wordt 3000 hectare gebruikt voor landbouw, vooral voor de teelt van aardbeien. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en gezondheid van het water, waardoor het gebied niet in goede gesteldheid blijft.

Vliegende flamingo's over wetland en werelderfgoed Doñana in Spanje

Vliegende flamingo's over de moerasgebieden

Impact van WWF Spanje

In 2010 diende WWF-Spanje voor het eerst een klacht in over de staat van het park door het droogleggen van het gebied voor de aardbeienteelt. Jarenlang is het park in de gaten gehouden om genoeg bewijs te verzamelen dat de wetten niet worden gehandhaafd. Pas nu, na 9 jaar, heeft dit een impact gehad en wordt de Spaanse regering aangeklaagd.

#ProtectWater campagne

De #ProtectWater campagne heeft enorm bijgedragen aan het proces. De campagne heeft als doel om de Europese wet voor water te behouden, en zo Europa’s wateren te beschermen. Al meer dan 220.000 mensen lieten hun stem horen aan de Europese Commissie via een petitie van WWF en 100 andere ngo’s in Europa. Laat ook jouw stem horen.