Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Expeditie Noordzee gaat beginnen!

Eindelijk, Expeditie Noordzee 2016 gaat beginnen! Al weken leef ik in spanning. Er gaat ook zoveel aan vooraf. Eerst de beslissing: wie van ons team gaat mee? Er werken namelijk nog twee mensen in mijn team aan ons Noordzeedossier. Deze keer ben ik de uitverkorene. Zo voelt het althans, want de anderen staan ook te trappelen. Er hangt veel van deze expeditie af, want er moet meer en betere bescherming komen en ik kom niet graag met lege handen thuis.

De expeditie

Op vrijdag 9 september zal ik bepakt en bezakt in de Scheveningse haven aan boord gaan van het expeditieschip, de Cdt Fourcault. We gaan met een groep van ruim 28 biologen, duikers, fotografen en filmers onder andere naar de Borkumse Stenen, een bijzonder rifgebied ten noorden van Schiermonnikoog. Daar gaan zowel de scheepswrakken als de zeebodem analyseren. Anderen gaan vooral mee om de oude netten los te snijden van de wrakken, zodat er geen vissen en andere dieren in verstrikt raken in de zogenoemde spooknetten. De Borkumse Stenen zijn helaas nog niet beschermd, dus de kans bestaat dat de bijzondere natuur op dit rif verder verdwijnt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Behalve dat we dit gebied gaan onderzoeken willen we laten zien dat dit natuurgebied beschermd moet worden. Dit verhaal moet uiteindelijk zowel bij de beleidsmakers als bij het grotere publiek terechtkomen, en natuurlijk ook bij de donateurs van het Wereld Natuur Fonds. Zonder hun steun kunnen wij ons werk niet doen.

Pittige voorbereidingen

Voordat ik op expeditie kan gaan begint een heel traject met alle voorbereidingen.

Eerst krijgen de we ‘safety at sea'-training. Daarin leren we in het water onder moeilijke omstandigheden te duiken. We keren reddingsboten om en klimmen er weer in, leren hoe je zo lang mogelijk warm blijft in het water (niet zwemmen!) en hoe we onder water uit een voertuig moeten klimmen (snel!). Gelukkig heb ik geen last van claustrofobie.

Dan is het tijd mijn duikuitrusting onder de loep te nemen. Al mijn spullen zijn uiterst geschikt voor duiken in de Nederlandse wateren zoals de Oosterschelde, maar voor duiken in de Noordzee heb je dubbele flessen nodig, dubbele aansluitingen voor je ademautomaat, dubbeldikke kleren onder je duikpak, en een extra reservelamp.

Studiemateriaal Expeditie Noordzee 2016
Duikuitrusting Expeditie Noordzee 2016

Na een oefenduik om mijn spullen te testen is dat gedeelte klaar. Tegelijkertijd hebben we met de expeditieleider het expeditieplan voltooid.

We zijn klaar om op Expeditie Noordzee te gaan. Tien dagen lang zullen we 2 tot 3 duiken per dag maken op een aantal bekende en minder bekende plekken. We gaan diersoorten zien die vaste bewoners zijn van de Noordzee, maar misschien worden we ook verrast door dieren die nog niet eerder zijn gezien…