Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Mysterieuze sterfte van flamingo’s op Bonaire

Flamingo's

Er komen steeds meer signalen bij WWF en lokale partnerorganisaties binnen dat de flamingo’s op Bonaire dringend hulp nodig hebben. In de maanden april en mei, wanneer het broedseizoen van de flamingo’s plaatsvindt, zijn al bijna 400 verzwakte flamingokuikens opgevangen. En niemand weet wat er precies aan de hand is…

Roze babykamer

In het Caribisch gebied leven vier broedpopulaties flamingo’s en één daarvan komt vrijwel jaarlijks broeden op Bonaire. Bonaire is daarmee een belangrijke kraamkamer voor deze vogels. Helaas gaat het niet goed met de kuikens van de flamingo’s. Ze worden de afgelopen jaren steeds vaker her en der op het eiland gevonden, dood of zeer verzwakt.

Tasten in het duister

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk; een tekort aan voedsel, ziektes, en het aanspoelen van de enorme hoeveelheden sargassum op de stranden, een zeewier dat vanuit de oceaan op de kust van Caribische eilanden terecht komt. Eenmaal aangespoeld gaat het snel rotten. Zeedieren kunnen hierdoor stikken.

Oproep aan minister Carola Schouten

De lokale overheid van Bonaire - het openbaar lichaam - wil zo snel mogelijk een onderzoek starten om te weten te komen waarom de dieren verzwakt raken en soms sterven. Arjan de Groene, oceanenexpert en projectleider Caribisch Nederland bij WWF: “Deze flamingopopulatie is belangrijk voor het hele Caribisch gebied, want het is één van de slechts vier grote broedpopulaties op de wereld. De kuikensterfte is niet alleen zeer triest om te zien, het gaat ook om aantallen die negatieve impact op de populatie kunnen hebben. Om te voorkomen dat we er op Bonaire nog een bedreigde diersoort bij krijgen, vraag ik minister Schouten zo snel mogelijk het gevraagde onderzoek te starten, zodat de betrokken partijen aan een oplossing voor de flamingo’s kunnen gaan werken.”

Tijdelijke maatregelen

Ondertussen steunt WWF de lokale dierenarts die al enig vooronderzoek doet en de verzwakte dieren helpt. Verder wordt er opvang voor de verzwakte kuikens geregeld door Bonaire Wild Bird Rehab. Iedereen die deze opvang wil steunen kan dat hier doen:

Steun de flamingo's!

Lees hier meer over de flamingo’s op Bonaire