Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Gespot: 3 jonge tijgers in Rusland

Twee jonge syberische tijgers bij boom in Rusland

Elke tijger telt! Mooi nieuws uit Rusland: Svetlaya, een Siberische tijgerin die in 2013 als wees werd opgenomen in een opvangcentrum, heeft 3 jongen voortgebracht. De 3 welpjes waren te zien op beelden van verborgen camera’s in het reservaat waar ze in de zomer van 2014 werd vrijgelaten.

In mei was al bekend dat Svetlaya jongen had, maar niet hoeveel. Nu weten we dat de tijgerin een drieling (waarvan 2 op deze foto) heeft gebaard van inmiddels ongeveer een jaar oud. Het werk van de opvangcentra is dus erg belangrijk bij het verdubbelen van het aantal tijgers in het wild!

Opvangcentra om aan te sterken

In een opvangcentrum komen tijgers terecht die conflicten met mensen opleveren, doordat ze bijvoorbeeld vee aanvallen. In plaats van zo’n conflicttijger af te schieten, wordt het dier onderzocht om de oorzaak van het probleemgedrag vast te stellen. Gelukkig is er meestal iets aan te doen.

Ook tijgerwelpen die hun moeder hebben verloren door stroperij of gebrek aan voedsel, worden naar de centra gebracht. Ze sterken daar aan, leren om voor zichzelf te zorgen en hebben zo min mogelijk contact met mensen. Als de opgevangen tijgers er klaar voor zijn, mogen ze terug naar de wilde natuur.

Ook de vader van de 3 jongen, Boris, was eind 2012 als broodmagere wees naar het opvangcentrum gebracht. Het is duidelijk dat hij de vader van de jongen is: een van de welpen heeft een plek op de flank zonder strepen, net als Boris.

Syberische tijger Svetlaya in de sneeuw in Rusland

Van 1 naar 11 tijgers in 4 jaar tijd

Svetlaya en Boris kwamen na het opvangcentrum terecht in een reservaat in de provincie Evreiskaya. Zij hielpen met hun 3 jongen het aantal tijgers te laten oplopen tot 11. Van 1 tijger in 2013 naar 11 in 2017, dat gaat de goede kant op! Bovendien bewijst het krijgen van jongen dat het reservaat een goede leefomgeving voor de tijgers is.

Namen als bescherming

Svetlaya betekent ‘Vol van licht’. Ze is vernoemd naar het dorp waar ze werd gevonden, Svetlogorie. Dit betekent ‘Bergen vol van licht’. Boris heeft zijn naam te danken aan de man die hem en zijn 2 uitgehongerde broertjes naar het opvangcentrum bracht. Het is gebruikelijk om de tijgers in opvangcentra een naam te geven. Bij het vrijlaten krijgen de tijgers ook een halsband met zender om ze te volgen. Elke teruggezette tijger bouwt op die manier zijn eigen verhaal. De naam brengt de tijger dichter bij de mens. Hierdoor zullen zij tijgers in conflictsituaties eerder beschermen dan doden. Dat is ook goed voor de bescherming van tijgers in het algemeen.

Geef de tijger een toekomst! Bekijk wat jij kunt doen