Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Getalenteerde natuurfotografen winnen Frans Lanting Award en WNF-Photo Awards

Vier getalenteerde jonge en volwassen natuurfotografen hebben in het Museon in Den Haag de prestigieuze WNF-Photo Awards gewonnen. De WNF-Frans Lanting Award voor volwassenen ging naar de prachtige close-up van drie drinkende wespen. De talentenprijzen voor kinderen en jongeren zijn gewonnen door ‘giraffen op een beboste helling’ en ‘libelle bij ochtendlicht’. Juryvoorzitter en beroemd natuurfotograaf Frans Lanting roemde het gevoel voor compositie en lichtgebruik.

De publieksprijs is dit jaar gewonnen door het beeld van een sluipende jaguar. De WNF-Photo Award is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland die het Wereld Natuur Fonds samen met het Museon organiseert onder voorzitterschap van WNF-ambassadeur Frans Lanting. Voor het thema Wereldnatuur zijn meer dan vijfduizend foto’s ingezonden. De 75 genomineerde foto's worden tot en met 13 maart tentoongesteld in het Museon in Den Haag.

winnaar WNF-Frans Lanting Award 2015, fotograaf Elles Rijsdijk met drie drinkende wespen, natuurfotografie

WNF-Frans Lanting Award
De winnaar van de WNF-Frans Lanting Award, Elles Rijsdijk (44) uit Zeist, nam de foto van de drie drinkende wespen op een warme zomerdag in haar achtertuin. Juryvoorzitter Lanting was vol lof over het inzicht, de techniek en het geduld waarmee deze foto is gemaakt. ''De jury hoopt dat deze prachtige foto ook andere fotografen inspireert om toch eens in hun achtertuin te kijken, of in een stadspark of bij een slootje in de buurt. Want als fotograaf moet je wereldnatuur overal kunnen zien, ook in ons kleine Nederland.’’

winnaar WNF-Photo Award, Young Talent, Quinten Bulte, libelle bij ochtendlicht

De WNF-Young Talent Award (12–18 jaar) is gewonnen door de 17-jarige Quinten Bulte uit Dalfsen. Hij legde bij zonsopgang de ‘mooiste libellensoort van Nederland’ op prachtige wijze vast. Lanting: ''De manier waarop de fotograaf prachtig gebruik maakt van het tegenlicht, maakt deze foto uitzonderlijk mooi.’’

winnaar WNF-Photo Award, Kids Award, Dyde Walter, giraffen in Tanzania op de Ngorongorokrater

Zusjes
De WNF-Kids Award voor kinderen (6- 12 jaar) gaat naar zusjes Dyde (11) en Yfke (9) Walter uit Heemstede. Op vakantie in Tanzania fotografeerden zij op de rand van de Ngorongorokrater een kudde giraffen, verborgen op een beboste helling. Voor de Publieksprijs brachten maar liefst 11.300 mensen hun stem uit. De fascinerende plaat van een sluipende jaguar van Cynthia ten Bras (23) kreeg 787 stemmen en kwam daarmee met ruime voorsprong als winnaar uit de bus.

winnaar Publieksprijs WNF-Photo Award, Cynthia ten Bras jaguar in Dierenpark Emmen

Alle winnaars ontvingen het WNF-Boek  ‘Aarde op 1’ en een exclusieve fotoworkshop van juryvoorzitter en natuurfotograaf Frans Lanting. Daarnaast ontvangen tien deelnemers van de WNF-Frans Lanting Award een jaarbonnement op de DigiPhoto Pro.

Naast Frans Lanting bestond de jury dit jaar uit WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers, de directeur van het Museon, Marie Christine van der Sman en de jeugdwinnaars van 2014 Nikki van Essen en Jip Leermakers.