Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Gezamenlijke plannen tegen plasticvervuiling voor Caribische regio

Paradijselijk witte stranden bedekt met een laag afval, prachtige zeeschildpadden verstrikt in een stuk visnet en gestrande zeevogels, levenloos met plastic flessendoppen in hun maag: de desastruese gevolgen van plasticvervuiling zijn wereldwijd zichtbaar. Zo ook in de prachtige Caribische natuur. Plasticvervuiling houdt zich niet aan landsgrenzen, maar verspreidt zich met stromingen van de zee over uitgestrekte gebieden. Daarom is een aanpak per land minder impactvol dan wanneer de landen in een regio gezamenlijk het probleem tegengaan. En dat is wat ze nu in het Caribisch gebied gaan doen!

Vervuiler aanspreken

En een goede aanpak begint bij het voorkomen van de plasticvervuiling. En goed onderzoek draagt daar enorm aan bij. Door niet alleen afval in te zamelen, maar ook de bijbehorende data, kunnen we  de bron achterhalen en daarmee de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afval dat ze produceren aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

Gestart op Bonaire

Merijn Hougee, oceaanexpert van WWF-Nederland, is een ervaren onderzoeker op het gebied van aangespoeld afval. In september heeft hij vrijwilligers op Bonaire getraind om te kunnen helpen bij het plasticonderzoek. Het onderzoek is gebaseerd op de richtlijnen van de OSPAR-Commissie. OSPAR is een afkorting voor de Oslo Parijs-conventies, een internationale conventie waar afspraken zijn gemaakt over bescherming van de natuur in de noordoost Atlantische zeeën.

Europees verbod op plastics

In Europa wordt deze 'OSPAR-methode' al meer dan 10 jaar gebruikt om een goede kennisdatabase op te bouwen over aangespoeld afval. Deze data, ingezameld door landen zoals Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal, heeft in de Europese Unie (EU) bijgedragen aan een verbod op plastic items.

Zeeschildpad zit verstrikt in vissersnet met zijn snuit erdoorheen

Met de hele Caribische regio in actie

Landen uit de Caribische regio hebben aangegeven ook interesse te hebben in deze onderzoeksmethode en Merijn heeft daarom bijgedragen aan een tweedaagse workshop in Miami, waar zwerfvuilexperts uit de Caribische en OSPAR-regio aanwezig waren. Verschillende oplossingen werden besproken, waaronder: verbetering van het afvalbeheer op het land, uitvoering en handhaving van verboden voor bepaalde plasticproducten voor eenmalig gebruik, bewustwordingsprogramma's, stimuleringsmaatregelen voor recycling en betrokkenheid van de industrie. Maar ook de verdere uitvoering van het Caribische regionale actieplan tegen zwerfvuil.

Trans-Atlantische samenwerking

De bijeenkomst was een belangrijke mijlpaal voor trans-Atlantische samenwerking tussen landen in de Caribische regio met de OSPAR-landen in Europa, die zich inzetten voor plasticvrije oceanen.

Een zeeschildpad zwemt onder water met een plastic tas in zijn mond

WAT KUN JIJ DOEN TEGEN PLASTICVERVUILING?

Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel

Wegwerpbekertje > herbruikbare beker

Plastic rietje > geen rietje of herbruikbaar rietje van RVS of glas

IJsbekertje > ijshoorntje

Plastic wegwerptasje >  herbruikbare boodschappentas

Plastic vuilniszak > vuilniszak van biologisch afbreekbaar materiaal

Vershoudfolie > herbruikbare folie met bijenwas

Plastic wegwerp drinkflesje > flesje van herbruikbaar materiaal

En verder: doe eens mee met een (beach) cleanup bij jou in de buurt of organiseer er zelf een!

Lees meer over wat jij kunt doen tegen (plastic)vervuiling