Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Haaieneieren zoeken

Een embryo van de hondshaai in een eikapsel

Op het strand van de Noordzee kun je het hele jaar door eieren, althans de lege eikapsels, van haaien en roggen vinden. Tijdens de komende Paasdagen kun je naast het zoeken van de gebruikelijke eitjes, nu dus ook haaieneitjes zoeken.

Dat is niet alleen leuk, maar ook nuttig! Je kunt je vondst namelijk registreren op http://www.sharktrust.org/nl/registreer_je_eikapsel. Alle geregistreerde vondsten dragen bij aan meer informatie over de haaien en roggen in de Noordzee. En met meer informatie kunnen wij die uiteindelijk weer beter beschermen.

Hoe en waar kun je de eikapsels vinden?

De beste tijd is na stormachtig weer als er zeewier en andere aanspoelsels op het strand liggen. Je vindt dan vaak eikapsels tussen het zeewier op de hoogste vloedlijn. Als je in het zeewier zoekt, gebruik dan een stok of je schoen om het op te tillen of om te keren, want er kunnen altijd scherpe dingen in het wier verstopt zitten.

Van welke rog of haai is het?

Om je op weg te helpen is er een zoekkaart met haaien- en roggeneieren. 
Klik hier om de zoekkaart te downloaden van de site van de Dutch Shark Society.

Als je twijfelt over de soort, of denkt dat je een heel interessant exemplaar hebt gevonden, neem dan contact op met haaienexpert Georgina via georgina@dutchsharksociety.org. Eventueel kun je dan je vondst opsturen zodat zij deze nog beter kan bekijken.

Lees alles over haaien- en roggeneieren op: www.eikapsel.org.