Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

Afrikaanse olifant, of savanneolifant, in het Moremi Game Reserve, Botswana

In Botswana heeft een overheidscommissie geadviseerd om olifantenjacht weer toe te staan. De legalisering moet nog worden goedgekeurd, maar het Wereld Natuur Fonds en andere natuurorganisaties zien niets in het plan en dringen aan op andere oplossingen.

Botswana grenst aan Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika en herbergt de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Hun aantal werd in 2015 geschat tussen de 130.000-135.000. Sinds 2014 geldt in Botswana een jachtverbod, maar volgens lokale boeren veroorzaken de olifanten veel overlast door oogsten te vernielen.

Alternatieve oplossingen

Wildlife crime expert Christiaan van der Hoeven van WWF vindt jacht niet de oplossing: "Het is logisch dat de overheid van Botswana iets wil doen voor boeren die schade lijden door wilde dieren. Het grootste probleem is dat de olifanten te weinig ruimte hebben. In buurlanden Namibië en Zambia zijn veel minder olifanten. Daarom werkt WWF samen met deze landen aan een groot grensoverschrijdend natuurgebied zodat migratie van olifanten mogelijk wordt. Het gaat erom dat olifanten vrij kunnen bewegen als er te weinig eten is. Dan hoeven ze niet gedood te worden."

Nieuwsuur

Vrijdagavond 22 februari geeft wildlife crime expert Christiaan van der Hoeven bij Nieuwsuur toelichting op het probleem.

Help ons mee de olifant te beschermen

Door jouw gift kunnen we hekken verwijderen, getroffen boeren compenseren en olifanten zenderen. Zo hoeft de jacht op de olifant niet geopend te worden!

Geef een tikkie

Meer weten?

Lees meer over wat WWF doet aan mens-dierconflicten of over één van onze prioriteitsgebieden KAZA. Hier hoort Botswana bij en hier leven de olifanten. Lees ook een verslag van één van onze collega's over veldwerk in KAZA.