Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Hoe gaat het met Pavel en de tijger die hem aanviel?

Tijger Kazacha in Rusland ligt in het gras kijkt in de camera

Afgelopen week is de amoertijgerin Kazachka per vliegtuig naar de dierentuin van Krasnoyarsk vervoerd. Na uitgebreid onderzoek werd helaas duidelijk dat vrijlating in het wild niet mogelijk is.

Begin dit jaar werd Kazachka onbedoeld wereldnieuws. De tijgerin viel Pavel Fomenko aan tijdens een vaccinatie. Pavel, hoofd bescherming zeldzame dieren van WWF-Rusland, raakte hierbij zwaar gewond. Hij onderging tot vorige maand nog operaties vanwege de aanval, maar is sinds het begin van de zomer weer aan het werk. Hij was aanwezig bij het transport van Kazachka en maakte daar een kort maar indrukwekkend verslag van.

Dierentuin

“Helaas zit er niets anders op dan Kazachka naar de dierentuin van Krasnoyarsk te sturen”, aldus Pavel. “Het is geen slechte plek voor haar. Ik vind het enorm jammer, maar ze kan niet terug de wildernis in. Voor tijgers terug het wild ingaan, bekijken we altijd in hoeverre ze bang zijn voor mensen en of ze goed kunnen jagen. Kazachka kwam helaas niet goed door dit onderzoek heen.”

Tijger slaapt in een kist klaar voor vervoer begeleider aait haar hoofd

Kazachka klaar voor vervoer naar de dierentuin

Dochters

Twee dochters van Kazachka blijven achter in het Alekseevka Rehabilitatiecentrum. De twee welpen kunnen bijna op eigen benen staan en daarom is besloten om binnenkort te testen of ze klaar zijn om terug de wildernis in te gaan. Gaat alles goed, dan worden de twee zusjes volgend voorjaar vrijgelaten.

Verstevigde hokken, minder stress

De aanval op Pavel onderstreept het gevaar van werken met wilde dieren. Mede vanwege het ongeluk met Kazachka zijn de hekken van het verblijf in Alekseevka versterkt. Ook zijn er plastic schotten geplaatst, waardoor het verblijf rustiger is voor de tijgers en de dieren hierdoor minder stress hebben. “De omstandigheden van dieren én personeel zijn er beter op geworden. Daarom wil ik graag iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt bedanken”, aldus Pavel.

Tx2

Twee keer zoveel tijgers in 2022 – dat is ons doel. Pavel en zijn collega’s doen onmisbaar werk om dit te realiseren. Lees meer over onze aanpak en wat jij kunt doen.

Pavel Fomenko aan het werk