Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Honderden kinderen slaan alarm voor de haai met langste ‘Haai-five’ van Nederland

Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Rachel Rosier geven ruim 600 kinderen aan Haai Five in Burgers' Zoo. Daarmee geven zij het startsein voor Zapp Your Planet 2017: Haai-alarm!

Ruim zeshonderd juichende kinderen hebben vanmiddag in Burgers’ Zoo de langste 'Haai-five' van Nederland gemaakt. Daarmee gaven zij samen met Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Rachel Rosier het startsein van Zapp Your Planet 2017: Haai-alarm! De komende twee maanden voeren duizenden kinderen in Nederland actie voor de haai.

NPO Zapp en WNF slaan dit jaar alarm voor de haai. Het is namelijk dramatisch slecht gesteld met het iconische roofdier van de oceanen. Door de enorme vraag naar haaienvinnensoep en haaienvlees dreigt de diersoort in sommige delen van de zee te verdwijnen. Elk jaar worden zeker honderd miljoen haaien gevangen. Nu al is al een kwart van alle ruim vijfhonderd haaiensoorten bedreigd.

Sla ook alarm!

"Elke seconde worden drie haaien gedood voor hun vlees of een kopje haaienvinnensoep”, zegt NPO-Zapp presentator Klaas van Kruistum. “Onbegrijpelijk! Haaien zijn prachtige dieren en superbelangrijk voor de natuur in zee. Veel mensen weten nog niet dat haaien wereldwijd worden bedreigd. Gelukkig voeren duizenden kinderen vanaf vandaag actie om de haai ín zee en úit de soep te houden."

NPO Zapp zendt de finaledag live uit tijdens een tien uur durende tv-marathon die Klaas van Kruistum presenteert. Er zijn spetterende optredens en Freek Vonk komt vertellen over haaien. Op het Mediapark geven haaienexperts van WNF geven les over haaien.

Gruwelijk

“De haai heeft het imago een eng en moordzuchtig dier te zijn”, zegt WNF-haaienexpert Carol Phua die zelf met haaien duikt. "Maar slechts 1 procent van alle soorten kan gevaarlijk zijn voor de mens. Haaien zijn juist erg belangrijk voor de natuurlijke balans in zee. Wij zijn een veel grotere bedreiging voor de haai. De dieren worden op enorme schaal gevangen, waarna hun vin soms op gruwelijke wijze wordt afgesneden."

Reddingsplan

WNF besteedt het ingezamelde bedrag van Zapp Your Planet: Haai-alarm! volledig aan het reddingsplan voor haaien. Daarmee worden onder meer beschermde zeegebieden voor haaien opgezet en de illegale handel van haaienvinnen en –vlees bestreden.

Voor meer informatie over Haai-alarm!, de tv-marathon of het bijwonen van de live-uitzendingen: www.zappyourplanet.nl en www.rangerclub.nl.

Na de Haai Five in Burgers' Zoo juichen de kinderen met Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Rachel Rosier voor de start van Zapp Your Planet 2017: Haai-alarm!