Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Hoofdranger Eric Sagwe: ik ben zes keer beschoten

“Rennen!” roept ranger Constance. We horen een vervaarlijk gekraak van takken en iedereen rent door de bosjes naar de legergroene jeep. Gelukkig blijken we benedenwinds te staan en gaat het groepje van drie olifanten de andere kant op.

De vrouwelijke ranger Constance en vier van haar collega’s van Wildlife Works lopen in de prikkende zon terug naar de ‘cold incident site’. Een paar maanden geleden hebben ze hier in Kasigau corridor, tussen Tsavo Oost en Tsavo West Nationaal Park in Kenia, bij toeval een karkas van een olifant aangetroffen. De veren van de gieren liggen er nog en de door hyena’s afgekloven botten zijn stille getuigen. Twee uitgehouwen plekken in de schedel zijn het bewijs dat de slagtanden er met een machete zijn uitgehakt. Als de wind de verkeerde kant uitstaat dan ruik je na al die maanden nog steeds de geur van de dood.

Somalische stropers

In dit gebied leven zo'n 12,000 olifanten. Sinds begin 2016 zijn in dit deel van Kenia zeven olifanten ten prooi gevallen aan stropers. Dit aantal ligt gelukkig een stuk lager dan een paar jaar geleden. Toen werd het gebied geteisterd door zwaar bewapende Somalische stropers. Maar de goede samenwerking met bewapende rangers van KWS (Kenya Wildlife Service), de dagelijkse patrouille met een gyrocopter en de training door de Ranger Campus lijken vruchten af te werpen.

Bewijs is belangrijk

De Nederlandse oud-marinier Boris Vos is een van de oprichters van de Ranger Campus. De rangers van Wildlife Works zijn uitstekende spoorzoekers, maar Vos kan met zijn jarenlange ervaring in oorlogsgebieden de 80 onbewapende mannen en vrouwen een stapje verder helpen. Zo oefenen ze stap voor stap wat ze moeten doen op een ‘cold incident site’: een plek waar geen direct gevaar meer is van stropers. Het vinden van bewijs is essentieel om stropers uiteindelijk achter de tralies te krijgen. De rangers werken nu ook met opname-apparaatjes, waarmee ze een stroper ter plekke kunnen interviewen als ze hem betrappen.

Ranger First Aid e-learning-programma

Later dit jaar volgt op verzoek van de rangers een speciale Eerste Hulp-training. Vos gaat ze leren hoe ze levensbedreigende steek- of schotwonden in het veld kunnen behandelen. Daarnaast ontwikkelt Ranger Campus een ‘Ranger First Aid’ e-learning-programma, om deze levensreddende kennis op een eenvoudige manier met zoveel mogelijk rangers wereldwijd te delen.

In de val gelokt

De boomlange hoofdranger Eric Sagwe vertelt dat hij de afgelopen jaren zes keer in een vuurgevecht terecht is gekomen. De meest traumatische ervaring was op vrijdag 13 januari 2012. Zijn rangers waren samen met bewapende rangers van KWS olifantenstropers op het spoor. Ze werden door de stropers in de val gelokt en beschoten. Abdullahi Mohammed kwam hierbij om en Ijema Funan liep een ernstige schouderwond op. Twee van de drie leden van de stropersbende konden een paar dagen later worden gearresteerd. De gearresteerde mannen leidden de rangers naar de plek waar hun geweren en munitie verborgen lag.

Offer voor natuurbescherming

“Dit vreselijke incident onderstreept het gevaar voor de lokale gemeenschap en de natuur in deze regio. Zo lang er een illegale markt voor ivoor is, zal de bedreiging blijven. Wij blijven moedige Kenianen die bereid zijn om hun leven te geven voor natuurbescherming door dik en dun steunen. Want we mogen het offer dat Abdullahi en Ijema hebben gebracht nooit vergeten’’, zegt oprichter Mike Korchinsky.

Lees wat WNF doet om stroperij tegen te gaan.