Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Hoopgevende ontwikkelingen bij aanpak wildlife crime in Vietnam?

Vietnam stond de afgelopen maanden onder enorme internationale druk om de illegale handel in ivoor en neushoornhoorn te stoppen. Met effect?

Tijdens de CITES-CoP in september constateerde men dat Vietnam niet genoeg zijn best doet om wildlife crime aan te pakken. Het land kreeg sancties in het vooruitzicht gesteld als ze geen verbetering laat zien over een jaar.

Op 14 en 15 november openbaarde de Wildlife Justice Commissie (WJC) een 5000 pagina’s dik Vietnam-dossier, met daarin onomstotelijk bewijs tegen een crimineel netwerk van 51 personen.

En vlak daarna was Vietnam gastheer van een Illegal Wildlife Trade-conferentie. Een uitgelezen kans om te laten zien dat ze wildlife crime nu echt serieus gaan aanpakken. De 225.000 mensen die in een WNF-petitie de Vietnamese premier daartoe aanspoorden, zouden samen met CITES, WJC en andere actievoerders, op tafel staan juichen. Het land deed op de conferentie wel een aantal toezeggingen maar die bleven vaag en er werd geen tijdlijn aan verbonden. Over daadwerkelijke vervolging en strengere straffen werd niet gerept.

Heeft de internationale druk geholpen?

Een paar gebeurtenissen geven wel die indruk. In oktober en november vonden er verschillende activiteiten plaats die duiden op een intensievere aanpak van wildlife crime. Er waren diverse grote inbeslagnames op vliegvelden en havens en er vond een hoorn- en ivoorverbranding plaats. Ook werd tijdens de hoorzitting van WJC bekend dat een eerste crimineel uit het netwerk van 51 is opgepakt. Het kan het begin van meer zijn.

Keizersstad Hué geeft goede voorbeeld

Net voordat de conferentie in Hanoi begon ondertekende het bestuur van de oude keizersstad Hue in het midden van Vietnam, een hoopgevende verklaring. Het beloofde dat in 2020 in de hele stad van 340.000 inwoners de illegale handel en consumptie van wildlife(producten) zal zijn geëlimineerd. De verklaring ging gepaard met plannen voor concrete acties die ze samen met de inwoners en bedrijven in Hue zullen uitvoeren. WWF in Vietnam heeft geholpen bij het maken van het plan.

De nationale autoriteiten in Hanoi kunnen er een voorbeeld aan nemen. Er is ze van alle kanten hulp en deskundigheid aangeboden om de strijd tegen wildlife crime aan te gaan. De hoop is dat Vietnam snel zijn verantwoordelijkheid neemt en doorpakt tegen wildlife crime. WNF en de rest van de wereld houdt ze in de gaten.