Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Hotels halen haaien van het menu

Veel bekende internationale hotelketens in Azië halen haaien van hun menukaart, want het gaat slecht met veel haaienpopulaties wereldwijd. Vooral door de grote vraag in Azië naar haaienvinnensoep, wordt inmiddels een kwart van alle haaiensoorten bedreigd.  

"Haaien zijn cruciaal voor  een gezonde zee, ze houden er de natuur in balans’’, zegt Carol Phua, haaienexpert bij WNF. "Veel hotels zien dat gelukkig nu ook in en komen in actie tegen de overbevissing van haaien. Door haaien van het menu te halen geven ze een belangrijk signaal dat het eten van haaien echt not done is."

Een zilverpunthaai in de Beqalagune bij Suva, Fiji

Meer dan 100 miljoen haaien per jaar!

Jaarlijks worden er meer dan 100 miljoen haaien gevangen voor consumptie: vlees en vinnen. De eerste hotelketens en restaurants die haaien van de menukaart hebben gehaald zitten in Hong Kong, zoals Hong Kong Shanghai Hotels en Shangri-La. Daarna zijn bekende namen gevolgd als het Hilton, InterContinental Hotels, Marriot, Carlson Rezidor en Accor Hotels. Uit de telling van WNF blijkt dat al meer dan 18.200 hotels geen haaienvinnen en –vlees meer aanbieden. Het overgrote deel bevindt zich in Azië. In Europa wordt vrijwel geen haaienvlees geserveerd in hotels en restaurants.

Air China

Het besef dat haaien dringend bescherming nodig hebben lijkt  meer en meer te komen in China. Eerder deze maand maakte Air China als eerste binnenlandse vliegmaatschappij bekend dat het geen haaienvinnen meer vervoert. En ook de overheid is sinds een aantal jaar gestopt met het serveren van de traditionele haaienvinnensoep tijdens staatsbanketten.

Lees meer