Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Houtkeur Maleisië krijgt onterecht label duurzaam

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt het onverantwoord dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu toestaat dat overheden hout met het omstreden Maleisische MTCS-keurmerk mogen inkopen. Zij heeft vandaag dit besluit genomen. Daardoor mogen gemeenten, waterschappen en andere overheidsorganisaties voor hun bouwprojecten Maleisisch hardhout gebruiken uit regenwoud waar kaalkap plaatsvindt en waar de rechten van inheemse volken niet of nauwelijks worden gerespecteerd.

Samen met Greenpeace, Milieudefensie en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) heeft het WNF herhaaldelijk geprotesteerd bij Mansveld en de Tweede Kamer. Toch laat de staatssecretaris het keurmerk van de Maleisische overheid nu toe op voorwaarde dat MTCS over twee jaar wel aan de Nederlandse criteria voldoet. De resultaten uit het verleden bieden echter weinig hoop dat dit lukt. 

Natuurbehoud

Mansveld onderschat het reële risico op kaalslag van tropisch regenwoud en op rechtenschendingen van de lokale bevolking die in de Maleisische bossen wonen. Onlangs weigerde het land nog de Speciale VN-Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken uit te nodigen. Ook wil Maleisië niet voldoen aan de VN Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken. En eind vorig jaar werd met satellietbeelden onthuld dat in Maleisië tussen 2002 en 2012 meer bos is gekapt dan in elk ander land. Grote stukken oerwoud worden omgehakt voor de aanleg van palmolieplantages. Toch krijgt dat hout vaak ook het MTCS-keurmerk.

Het besluit van Mansveld staat bovendien lijnrecht tegenover het negatieve advies van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC). De commissie is nota bene door de overheid zelf in het leven geroepen om te beoordelen welke houtkeurmerken het label duurzaam verdienen. Het negeren van dat advies schept verwarring in de markt en tast het vertrouwen in het duurzaam inkoopbeleid van de overheid ernstig aan.