Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Illegale handel in olifantenhuid bedreigt Aziatische olifant Myanmar

Een jonge rennende Aziatische olifant

Een zorgwekkende ontwikkeling: Aziatische olifanten die in Myanmar worden vergiftigd en gevild om te voldoen aan de gestegen vraag naar olifantenhuid. Dit jaar zijn er al zeker 30 olifanten, met name vrouwtjes en kalfjes, gestroopt. Dat is ver boven het gemiddelde. In de afgelopen zes weken alleen al zijn maar liefst zes dode olifanten aangetroffen. WNF en andere ngo’s uiten op Wereld Olifanten Dag grote zorgen over de toekomst van de wilde olifanten van Myanmar.

Het Zuidoost-Aziatische land heeft een van de grootste populaties Aziatische olifanten. Tot enkele decennia geleden waren het er nog tienduizenden. Tegenwoordig lopen de schattingen uiteen van 1.400 tot 2.000 en het kunnen er nog minder zijn. Christy Williams van WWF Myanmar: “Mannetjes worden gestroopt voor hun slagtanden, maar door de gestegen vraag naar huid zijn ook vrouwtjes en kalfjes doelwit. Het is echt vreselijk, want ze worden geraakt met vergiftigde pijltjes en sterven een gruwelijke, langzame dood voordat ze worden gevild. Als het in dit tempo doorgaat dan kan de olifant binnen twee jaar zijn verdwenen uit de belangrijkste leefgebieden”.

Een jonge Aziatische olifant in het water steunt op rug oudere olifant

Illegale waar openlijk te koop

De huiden worden illegaal verhandeld om gebruikt te worden in traditionele ‘medicijnen’ waarvan de werking nooit is vastgesteld. Ook worden er sieraden van gemaakt. Op diverse plekken zoals Yangon is de illegale waar openlijk te koop. Volgens WNF is het sluiten van deze markten een essentiële stap om de vraag te stoppen.

Mens-dier conflicten

Ook bescherming in de leefgebieden van de olifant is essentieel. Daarom heeft het Nederlandse kantoor van het Wereld Natuur Fonds 40.000 euro uit het noodfonds beschikbaar gesteld om onder meer extra antistroperij-patrouilleteams te kunnen inzetten. Samen met de overheid van Myanmar zijn sinds juli al 45 rangers getraind op het gebruik van innovatieve opsporingstechnieken. In de meeste gevallen gaat het om stroperij, maar soms wordt een olifant ook gedood uit wraak, bijvoorbeeld als de oogst door een kudde is vernietigd. Door het verlies van leefgebied neemt ook het aantal zogeheten mens-dierconflicten toe. Sinds 2010 zijn in Myanmar volgens cijfers van de overheid 45 mensen en 95 olifanten omgekomen bij conflicten.

Tech Challenge

Om conflicten tussen mensen en Aziatische olifanten te voorkomen heeft WNF in samenwerking met WILDLABS de Human Wildlife Conflict Tech Challenge georganiseerd. Meedoen kan nog tot en met 12 september. De twee winnende inzendingen krijgen 30.000 euro om de oplossing verder te ontwikkelen en in de praktijk te testen.