Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

INNO-Fonds financiert GPS-systeem om leeuwen en vee te beschermen

Tijdens een expeditie in Okavango Delta, in het noorden van Botswana, zijn zes leeuwen uit verschillende groepen voorzien van een GPS-halsband. Een van de GPS-systemen is gefinancierd door het INNO-Fonds van WNF.

De organisatie Claws Conservancy heeft deze leeuwen uitgekozen omdat ze zich vooral bewegen in gebieden met een groot risico op conflicten met de lokale gemeenschappen die hun vee willen beschermen. De zender maakt gebruik van satelliet- en radiosignalen om de locatie van de dieren door te geven. Op die manier krijgt de lokale bevolking op tijd een seintje als een leeuw in de buurt van vee en dorpjes komt. De GPS levert ook waardevolle onderzoeksinformatie op over de roofdieren.

Compensatie

Leeuwen horen thuis op de Afrikaanse savanne, maar hun aantallen nemen al decennia drastisch af. In het noorden van Botswana zijn de afgelopen jaren veel leeuwen en welpjes vergiftigd door lokale veehouders. Niet alleen leeuwen maar ook jakhalzen, gieren en andere soorten lijden hier ernstig onder. Claws werkt samen met dorpsbewoners om conflicten met wilde dieren te voorkomen. Behalve het waarschuwingssysteem, bouwt de ngo mobiele ‘leeuwbestendige’ veekralen. Ook organiseren ze dorpsbijeenkomsten waar video’s van leeuwen in het wild worden vertoond. Vervolgens wordt gediscussieerd over oplossingen voor mens-dierconflicten. Daarnaast werkt Claws aan een compensatiesysteem voor geleden schade door wilde dieren.

Onbekend maakt onbemind

Volgens het gezegde maakt onbekend onbemind. Claws is ervan overtuigd dat mensen eerder geneigd zijn om dieren te beschermen die ze kennen. Daarom worden de bewoners aangemoedigd om de leeuwen met GPS een lokale naam te geven. Een van de gezenderde leeuwen heet Maleherehere wat ‘verlegen’ betekent.

Binnenkort wordt ook vee voorzien van een GPS-systeem. Andere partners in het project van Claws zijn onder meer Stichting Spots, die ook de aanvraag bij het INNO-Fonds heeft gedaan, en National Geographic’s Big Cats Initiative.


Op 31 december 2016 sluit de nieuwe halfjaarlijkse ronde voor subsidie-aanvragen uit het INNO-Fonds van WNF.